Čemu služi zubni most?

Zubni most bukvalno premošćuje prazninu nastalu gubitkom zuba. Na zube koji ograđuju ovu prazninu postave se navlake, između kojih se nalaze veštački zubi. Veštački zubi čvrsto su vezani za navlake, pa tako zajedno grade celinu: most.

Da li vam je uopšte potreban zubni most?

Kada na mestu zuba ostane praznina, ovo remeti vaš izgled, može štetiti govoru, žvakanju, ostalim zubima pa čak i celokupnom zdravlju. Postoji nekoliko načina da se nadoknade ovi nedostaci, a postavljanje mosta je definitivno najjeftiniji i najbrži od njih.

Zubni most će vam pomoći da:

• Popravite izgled vašeg osmeha
• Ponovo uspostavite normalno žvakanje i govor
• Održite izgled vašeg lica
• Pravilno rasporedite sile žvakakanja, i tako sprečite oboljenje viličnih zglobova
• Na kraju, zubni most sprečava naginjanje okolnih zuba. Ukoliko te zube ne stabilizujete na vreme postoji mogućnost da i njih brzo izgubite.

Kako izgleda ceo proces dobijanja mosta?

Pre svega, stomatolog će na osnovu pregleda i vašeg rendgen snimka proceniti koje je rešenje najbolje za vas.

Ukoliko je potrebno napraviti zubni most, prvo treba pripremiti okolne zube. Oni će nositi čitav most, pa će ih stomatolog izlečiti i preoblikovati da bi prihvatili zubne navlake. Doktor će zatim uzeti otisak vaših zuba, kako bi se dobila verna kopija njhovog oblika. Do sledeće posete zaštitiće vaše zube i desni privremenim mostom.

Ovde ću ukratko opisati kako izgleda proces dobijanja metalokeramičkog mosta. On je najjeftinija varijanta, pa se kod nas najčešće izrađuje. U laboratoriji tehničar, na osnovu otiska, modeluje prvo metalni deo mosta-njegovu bazu. U sledećoj poseti stomatolog će proveriti da li ovaj metalni deo deo dobro stoji i, eventualno, obraditi ga tako da on bude u najboljem odnosu sa vašim zubima.

Pri vašem sledećem dolasku stomatologu na isti način se proverava most kome je dodata i keramika. Nekada je potrebno i više poseta , i puno strpljenja i sa vaše i sa strane stomatolga kako bi se obezbedilo da most potpuno dobro leži na vašim zubima, da vam ne smeta kada grizete, kada govorite i slično.

Poslednja poseta predstravlja trenutak kada stomatolog cementira zubni most. Nakon ovoga biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na strano telo u ustima, da vratite naviku da žvaćete i sa te strane, da se široko smejete i slično.

Kada se izrađuje keramički most procedura je unekoliko drugačija. O razlikama između metalokeramičkog i čisto keramičkog mosta pisaću nekom drugom prilikom, ali ukoliko želite da se orijentišete možete pročitati nešto o razlikama između različitih vrsta veštačkih krunica(navlaka za zube).

Obratite pažnju i na način na koji održavate most: uz adekvatnu higijenu i redovno profesionalno čišćenje možete znatno produžiti vek zubnog mosta. Uz četkicu i konac za zube najčešće je u redovni ritual čišćenja potrebno uključiti i međuzubne ćetkice. Sredstvo za ispiranje zuba takođe vam može pomoći spiranjem ostataka hrane i sa mesta do kojih je teško prići četkicama.

Povezane teme
Kako nadoknaditi nedostajući zub? Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Može li se sprečiti povreda zuba?
Kada se preporučuju zubni implanti?