Kada se preporučuju zubni implanti?

Kada treba zameniti jedan zubUkoliko ste, zbog ranijeg većeg kvara ili zbog teške povrede ostali bez jednog zuba implantat je pravo rešenje. Nekada je standard u nadoknađivanju zuba bio zubni most. Međutim, zbog potrebe da se brušenjem modifikuju (i, do nekle, time ugrožavaju) nekada potpuno zdravi susedni zubi, danas se radije preporučuju zubni implantati. Oni se, kao šraf, postave u vilicu imitirajući koren zuba, a zatim se napravi krunica (navlaka za zube) koja izgledom i funkcijom imitira prirodnu krunicu zuba.

Kada nedostaje više zuba

U ovom slučaju nekada se preporučivala takozvana ’parcijalna proteza’- to je proteza koja se naslanja delom na postojeće zube a delom na desni. Time se postiže delimično očuvanje izgleda i zdravlja viličnih zglobova, ali su preostali zubi i vilična kost opterećeni više nego što bi trebalo. Danas zubni implantati predstavljaju standard, jer omogućavaju zaštitu kosti, desni, omogućavaju bolju estetiku i veći komfor. Pri tome nije uvek moguće (ili poželjno) svaki zub pojedinačni zub koji nedostaje nadoknaditi implantom, već je povremeno potrebno napraviti kompromis (pa u prikazanom slučaju nekada ne bismo imali 3 implantata već 2 implantata i zubni most sastavljen od 3 spojene krunice).

Kada u vilici uopšte nema zubaTada je moguće napraviti protezu nošenu implantatima. Bez implantata, ova proteza bi ležala na desnima, izazivajući diskomfor, iritacije i nepravilan pritisak na vilice, vremenom dovodeći do gubitka kosti. Zubni implantati, suprotno tome, stimulišu viličnu kost i rasterećuju desni, što na duže staze predstavlja dobro rešenje. Pored toga, fiksiranje proteze za implantate omogućava vam da govorite, žvaćete i smejete se sa više samopouzdanja, bez straha da će se proteza pomeriti.
U ovom slučaju može se postaviti više implantata, ali se danas sasvim prohvatljivim rešenjem smatra nošenje proteze na 4 imaplanta, kao što je prikazano na slici.

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?