Zašto treba čistiti zube?

U ustima žive bakterije

...I to milioni bakterija. Ove bakterije, zajedno sa supstancama koje proizvode i hranom koju mi jedemo formiraju na zubima sloj koji se zove plak.

Bakterije izgrađuju lepljivi plak

Plak je mekan i lepljiv, pa gradi film na zubima i između njih. On se ne može sprati, ali se može lako mehanički očistiti: četkica može očistiti plak sa svih površina osim između zuba. Odatle plak mogu ukloniti samo konac za zube ili specijalne međuzubne tj interdentalne četkice.

Neke bakterije proizvode kiseline

Iako je gleđ najčvršće tkivo u oranizmu- ona nije otporna na kiselinu. Zato će pod dejstvom ovih bakterija gleđ početi da se rastapa.

Bakterijske kiseline izazivaju karijes

Kada kiselina počne da napada gleđ- minerali od kojih je gleđ izgrađena se razlažu. Ukoliko u ovom trenutku uklonimo bakterije gleđ se može obnoviti sastojcima iz pljuvačke ili uz malu pomoć fluora. Međutim, ukoliko bakterije i dalje ostanu tu- kiselina nastavlja da progriza gleđ i stvara se karijes. U ovom stadijumu jedina vrsta lečenja je čišćenje karijesa i bakterija i stavljanje pombe. Ukoliko se oboleli deo ne otkloni zub počinje da boli. Prvo na slatko i hladno, a kasnije i spontano.

Plak očvršćuje u kamenac ukoliko duže stoji u ustima

Plak lako upija minerale iz pljuvačke. Što plak duže stoji- veća je i verovatnoća da će se minerali organizovati tako da formiraju čvrstu kristalnu rešetku ili armaturu- kamenac, koji se, za razliku od plaka, ne može očistiti četkicom i koncem. Čišćenje kamenca može obaviti samo stomatolog, specijalnim instrumentima.

Plak i kamenac iritiraju desni

Plak i kamenac vremenom potiskuju desni i sprečavaju njihovo prirodno čiščenje. Pored toga, ne dozvoljavaju ni vama da četkicom i koncem očistite desni. Tako dolazi do oboljenja desni. Prva faza oboljenja desni (gingivitis) se može zaustaviti ukoliko se počne sa pravilnim održavanjem higijene usta. Ukoliko, međutim, kamenac i dalje ostane u ustima oboljenje desni dalje napreduje, nastaje upala svih tkiva koja drže zub čvrsto u kosti. Ova bolest se zove parodontintis, i zahteva hitno lečenje. Ukoliko se ne leči kost oko zuba se topi i zub počinje da se klati.Povezane teme
Šta je zubni kamenac i zašto on predstavlja problem
Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?
Kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba Koja četkica za zube je najbolja?