Zašto mi je plomba ispala?

Bilo da je u pitanju bela (’kompozitna’) ili crna (’amalgamska’) plomba- postoji velika verovatnoća da će ona, nakon kraćeg ili dužeg perioda, ispasti. To se može dogoditi neposredno (par dana) nakon njenog postavljanja, ali i godinama kasnije. Zašto do toga dolazi? Da li je to moguće sprečiti? I šta raditi kada se to već dogodilo?

1. Ta plomba je stara ali ništa me nije bolelo, samo sam zagrizao i ona je ispala!

Odavno smo naučili da se tela na toploti skupljaju. Tako je i sa plombama: kada se jednom unesu u usta ona ostaju na temperaturi od oko 40 stepeni. Pod uticajem ove temperature, kao i tople i hladne hrane koju unosimo u usta plombe se u maloj meri skupljaju i šire. Zubi se, takođe, skupljaju i šire pod uticajem ovih toplotnih oscilacija- ali u različitoj meri nego materijali od kojih je napravljena plomba. Zato se između plombe i zuba stvara mikropukotina. U nju mogu da zapadnu hrana i bakterije, koje dalje rasturaju tkivo zuba i stvaraju novi karijes oko postojeće plombe, puzeći tačno po granici između zuba i plombe. Tako se veza između njih rastura, i ispun ispada. Nekada će se ovo dogoditi samo od sebe,a nekada se plomba drži na tako malom deliću da je dovoljno da samo nešto zagrizete tim zubom i ona će ispasti. Dakle, ukoliko je u pitanju stara plomba, najverovatnije taj zagriz nije bio uzrok ispadanja plombe, već samo kraj jednog dugog procesa.

Šta da radim?
Što pre se javite stomatologu. Ukoliko taj zub ni ranije nije boleo najverovatnije je potrebno samo očistiti novi karijes i staviti novu plombu. Postoji, takođe, mogućnost da je zahvaćen živac, ali to će najbolje proceniti stomatolog.

2. Ta plomba je nova, ne znam zašto je ispala!!

Ukoliko je plomba suviše velika neki nepažljiv zagriz biće jači o sile koja vezuje plombu za zub i-ona će ispasti! Osobe koje tiskaju zube i njima škripe, bilo kada su nervozne ili noću, nesvesno, u većoj su opasnosti od ovakvog ishoda, čak i kada plomba nije prevelika.

Šta da radim?
Obratite se stomatologu koji je plombu postavio. Svakako mu recite i u kojim je okolnostima ispun ispao, kako bi on procenio šta može da uradi kako do istog ne bi ponovo došlo. Takođe, u ovoj i svakoj sledećoj poseti ne budite nestrpljivi da pobegnete sa stolice: česta je situacija da pacijent, umoran od zevanja, prećuti da mu smeta kada grize, i tako sam sebe dovodi u opasnost od ispadanja plombe i nove posete stomatologu!

Povezane teme
Jesu li crne plombe štetne? Škripanje i trošenje zuba: šta sami možete da uradite
Zašto su moji zubi osetljivi? Karijes- šta je istina a šta zabluda?