Zašto mi desni krvare kada perem zube?

Na ovo pitanje ne postoji sažet odgovor, pre sve ga zato što je i mnogo faktora koji izazivaju krvarenje desni. Pročiajte koji su najčešći, i šta je to što sami možete uraditi kako biste sprečili ili smanjili krvarenje!

Koji su mogući razlozi?

• Upala desni
Desni najčešće krvare ako su infcirane. Ta infekcija uglavnom počinje lošom oralnom higijenom. Lako se sprečava pravilnim i redovnim pranjem zuba i čisšćenjem prostora između zuba koncem. Međutim, kada jedom počne, ovu bolest je teško zaustaviti.

Do upale desni dolazi zbog neredovnog ili nepravilnog pranja zuba i usta, korišćenja neadekvatne četkice za zube, neredovnog korišćenja konca za zube...Sve nabrojano dovodi do gomilanja bakterija u ustima. One proizvode kiseline koje mogu oštetiti zub i napraviti karijes ili, pak, oštetiti fino tkivo desni. Ukoliko bakterije oštete desni razvija se zapaljenje desni: one postaju otečene i lako krvare: nekada same od sebe, a nekada kada ih dodirnemo četkicom ili koncem.

SAVET STRUČNJAKA: To nikako ne znači da sada treba obustaviti detaljno pranje zuba-naprotiv! Pravilan izbor četkice i dobra tehnika pranja zuba, uz ispiranje usta antiseptikom pomoći će vam da se rešite problema, ali zapamtite: kada se jednom inficiraju, desni su sklone ponovnom krvarenju čim prestanete pažljivo da održavate higijenu usta.

• Desni i hormoni

Žene često imaju problema sa oticanjem i krvarenjem desni tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće i menopauze. Hormoni koji se u tim periodima pojačano stvaraju pojačavaju prokrvljenost desni, čineći ih otečenim i osetljivim. Kod žena koje tokom predmenstrualnog perioda imaju ovakve probleme uobičajeno je da se oni povuku nakon što menstrualno krvarenje počne, jer se tada menja balans hormona u našem telu. Gingivitis (stručni naziv za zapaljenje desni je gingivitis) trudnica uobičajeno počinje u drugom ili trećem mesecu trudnoće i nastavlja se do kraja osmog meseca. Korišćenje kontraceptivnih pilula može imati iste efekte. Iako nije često, oticanje i krvarenje desni može se javiti i tokom menopauze.

SAVET SRUČNJAKA: Iako vas ova stanja čine osetljivijom i podložnijom, ne želite da se i vama desi ono što često čujemo: ’zubi su mi poispadali u trudnoći’, ’morala sam da povadim zdrave zube’, ’meni su genetski loši zubi’ i slično. To su opravdanja koja se često čuju, ali znajte da je vaše zdravlje ipak u vašim rukama. Redovno i pravilno održavanje oralne higijene, uz stručnu konsultaciju i pomoc omogućiće vam da prevaziđete i ovaj problem.

• Desni i hemoterapija
Hemoterapija može imati razne neželjenje psledice, uključujući i otečene desni koje krvare. Mnogi ljudi tokom lečenja tumora imaju problema i sa stomatitisom (upalom mekih tkiva usne duplje), ili sa brojnim aftama i ulceracijama po ustima

• Desni i duvan
Duvan može jako štetno delovati na zdravlje vaših usta, pa su pušaci u grupi visokog rizika za oticanje i krvarenje desni.

Saznajte više o načinu na koji možete sprečiti i lečiti oticanje i krvarenje desni.Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Upala I krvarenje desni- sami sprečite!
Da li je žvaka korisna ili štetna? Dijabetes i oralno zdravlje