Šta je zalivanje fisura, kome je to potrebno i koliko dugo zalivač traje?

Zalivanje fisura je postupak u kome se na grizne površine zuba – obično ‘zadnjih’: kutnjaka, nekada i pretkutnjaka- nanosi tanak, plastični preliv koji sprečava karijes tih zuba. Zalivanje fisura radi se u cilju zaštite zuba koji još nisu pokvareni. Zalivač je tečan, pa lepo zađe u udubljenja i jamice na zubu formirajućii tako štit preko gleđi zuba.

Čim deci izniknu kutnjaci njihove grizne površine treba zaliti. Tako se postiže zaštita zuba od karijesa upravo u periodu kada su zubići najskloniji kvarenju: od 6. do 7. godine, kada gleđ zuba još nije potpuno ojačala. Međutim, odraslima koji na kutnjacima nemaju plombe takođe se može raditi zalivanje fisura, jer se nekada dešava da, i pored potpuno formirane gleđi i odlične higijene, karijes nastane jer su jamice na zubima preduboke i netipičnog oblika, pa zadržavaju naslage koje je nemoguće očistiti.

Osim kutnjaka često se radi i zalivanje fisura pretkutnjaka.

Zalivač može zaštititi zub cak i do 10 godina, ali neophodno je na redovnim stomatološkim pregledima proveriti da nije doslo do habanja ili odlamanja njihovih delova.

Treba, međutim, znati, da zalivanje fisura nije vid lečenja već sprečavanja kvara zuba. Kada se na zubu već razvio karijes zalivanje fisura više ne može da pomogne, već je neophodna popravka zuba.

Povezane teme
Kako spremiti dete za stomatološki pregled Šta fluor može da uradi za moje zube?
Karijes- šta je istina a šta zabluda? Zaštitite zube svog deteta
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Suva usta: kako se boriti protiv toga?
Koliko vlakana ima jedna četkica za zube?

Najzanimljivije i najtačnije odgovore možete pronaći na našoj fejsbuk strani!