Za koga nije beljenje zuba?

Iako je beljenje zuba danas postala uobičajena procedura, neželjeni efekti svedeni na minimum i osmišljeno je mnogo načina koji bi premostili specifičnosti svačijih zuba i dalje postoje situacije u kojima beljenje nije preporučljivo ili u kojima ono, jednostavno, ne daje adekvatne rezultate. Pročitajte koje sve stvari treba da imate na umu pre nego što se opredelite za izbeljivanje zuba.

• Kod posebnih stanja potreban je poseban oprez

Trudnice i majke koje doje ne smeju se podvrgavati ovom tretmanu. Ovo nije zato što je tretman štetan, već zato što nije ispitan na trudnicama i dojiljama (eksperimenti na ovoj grupi su zabranjeni), pa nije na odmet biti krajnje oprezan. Kod osoba sa ulcerativnim kolitisom beljenje zuba može se obaviti samo uz saglasnost gastroenterologa, zbog moguće reakcije na preparate koji se za beljenje koriste.

• Jeste li alergični na sredstvo za beljenje?

Osobe koje su alergične na peroksid ne bi smele da se podvrgnu izbeljivanju zuba, jer to je agens koji se nalazi u svim sredstvima za beljenje zuba.

• Koliko godina imate?

Izbeljivanje zuba se ne savetuje deci mlađoj od 16 godina. To je zato što je živac tada suviše blizu površini zuba, pa nakon beljenja zub može biti jako osetljiv.

• Imate li osetljive, kvarne ili istrošene zube?

Osobe koje imaju osetljive zube trebalo bi da se konsultuju sa stomatologom pre započinanja bilo kakvog izbeljivanja zuba. Ukoliko je gleđ na zubu istrošena ili ukoliko se na zubu nalazi ma kakav kvar postoji realna opasnost da sredstvo za beljenje prodre do živca i izazove njegovu osetljivost. Sve kvarove je, zato, neophodno sanirati pre započinjanja tretmana beljenja, a u slučaju istrošene gleđi od beljenja se najčešće odustaje i traže se druga estetska rešenja

• Šta je sa već prisutnim plombama, krunicama...?

Plombe, krunice, viniri, mostovi i druge zubne nadoknade se ne mogu izbeljivati. Ukoliko u vidljivom delu zubnih nizova već postoji nešto od ovoga, njiegova boja je svojevremeno usklađena sa bojom vaših zuba, ali nakon beljenja taj veštački materijal izgledaće tamnije od okolnih zuba. Zato je pre započinjanja postupka izbeljivanja potrebno razgovarati sa stomatologom o zameni ovih zubnih nadoknada svetlijim nakon tretmana. Međutim, nekada je zbog zdravlja zuba ili ekonomskog faktora bolje odustati od izbeljivanja.

Na nekoliko seminara predavaći su naveli sporadične slučajeve da se plombe ponašaju kao kameleoni, tj da čak i one pormene boju nakon beljenja.Ova pojava naziva se metanerizam, i svakako je retka.

Upala desni ili problematične desni?

Srdstva koja se koriste za izbeljivanje zuba često iritiraju desni. Ukoliko i inače imate problema sa desinma pre započinjanja tretmana konsultujte se sa stomatologom. Takođe, kada se desni povuku, u ustima se vidi žućkasti cement zuba. Ovaj deo zuba je nemoguće izbeleti, već je potrebno naći drugo rešenje.

• Nemojte imati nerealna očekivanja

Osobe koje očekuju zaslepljujuće bele zube nakon tretmana mogu biti razočarane. Pušači moraju biti svesni da su rezultati skromni ukoliko se ne uzdrže od konzumiranja duvana, naročito tokom procesa beljenja zuba. Realno i zdravo je izbeleti zube do nijanse nešto svetlije od vaših beonjača. Tako će vaši zubi izgledati belo, ali i prirodno.

• Određene vrste prebojenosti su, jednostavno, otporne na beljenje

Žućkasti zubi relativno dobro reaguju na beljenje, dok oni braonakaste boje nakon izbeljivanja ne daju tako dobre rezultate. Sivkasti i zubi prebojeni u tamno ljubičasto nekada uopšte ne reaguju na beljenje. Sivkasta prebojenost svih zuba često je posledica antibiotske terapije tetraciklinima u dečjem uzrastu; oni su izuzetno otporni na izbeljivanje pa rezultat najčešće biva vidljiv tek nakon višemesečnog kućnog beljenja ili više ponovljenih seansi ’laserskog beljenja’.

Bele mrlje uglavnom ne nestaju nakon beljenja. Najbolje čemu se možemo nadati jeste da će ostatak zuba dovoljno izbeleti pa da će bele mrlje postati manje vidljive. Ikoliko to ne da zadovoljavajuće rezultate- treba pokušati sa drugim varijantama: mikroabrazija, makroabrazija, plomba ili vinir.

Braon mrlje mogu se dobro beleiti, ali tamne mrlje na zubima uglavnom uopšte ne nestaju nakon beljenja. U tim slučajevima bolje je opredeliti se za vinire ili krunice. Ove opcije je najbolje razmotriti u razgovoru sa stomatologom.

Povezane teme
Beljenje zuba od A do Š! 7 saveta za bezbedno izbeljivanje zuba
Šta fluor može da uradi za moje zube? Koja hrana prebojava moje zube?