Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?

Vodica za ispiranje usta za vas može učiniti mnogo više nego što je jednostavno osvežavanje daha: uz pravilno četkanje i korišćenje konca za zube ona može smanjiti količinu bakterija u vašim ustima, usporiti nastanak karijesa, sprečiti upalu desni , parodontopatiju, neprijatan zadah i druge boljke.

Koje vrste mi stoje na raspolaganju?

Postoje vodice koje se koriste u svakodnevnom održavanju higijene usta. One najčešće sadrže fluor , koji ojačava gleđ zuba i ubija bakterije. Rastvoru se zatim dodaje antiseptik- to je sredstvo koje ubija mikroorganizme. Najčešće su tu i mentol, zadužen da ovim rastvorima daje prijatan ukus, i drugi manje zanimljivi sastojci.

Osim sredstava za svakoddnevno ispiranje usta postoje i ona koja treba koristiti samo po posebnoj preporuci stomatologa. Takva su sredstva koja sadrže hlorheksidin (Hibideks dap, Lacalut, Curasept..). Ova hemijska supstanca ubija bakterije koje su najopasnije za naše desni, ali istovremeno može da prebojava zube, desni i plombe, da nam učini jezik preivremeno utrnulim i drugo. Zato navedena sredstva ne treba koristiti duže od dve nedelje. Nakon toga treba odmoriti usta od njih i preći na vodice za ispiranje usta koje sadrže fluor.
Treba znati da ove dve vrste sredstava ne treba mešati: naime, hlorheksidin vezuje za sebe fluor, pa neutrališe njegovo dejstvo ukoliko se oni istovremeno nađu u istima. Iz istog razloga pametno je ispiranje usta sredstvom na bazi hlorheksidina ne obavljati neposredno nakon pranja zuba, već sat-dva nakon toga.

Šta još treba znati?

Mnoga sredstva za ispiranje usta sadrže alkohol. On je poznat kao dobar antiseptik, ali ipak treba biti obazriv: alkohol isušuje usta, zbog čega se sredstva na bazi alkohola ne preporučuju osobama koje imaju suva usta: pre svega starijim i osobama sa dijabetesom. Prema novim istraživanjima vodica za ispiranje usta koja sadrži alkohol može imati i druge štetne efekte na zdravlje usta. Takođe se, zbog mogućnosti gutanja, ne preporučuje deci i trudnicama.

Uradi sam

Na kraju, za ispiranje usta možete koristiti i najobičniji hidrogen. On ubija bakterije koje najčešće izazivaju bolesti desni- to su bakterije koje ne podnose prisustvo kiseonika- anaerobi. Kiseonik iz hidrogena, dakle, njih ubija. Ovaj rastvor možete lako i sami napraviti: kupite u apoteci 3% rastvor, a zatim pred svako ispiranje usta promešajte malo ovog hidrogena sa jednakom količinom obične vode. Ovim rastvorom mućkajte usta 20 sekundi pa ispljunite. Iako savremena stomatologija poznaje i efikasnija sredstva- ovo je jedno bezbedno, jeftino, a možete ga po potrebi sami praviti.

Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Korišćenje konca za zube
Koja četkica za zube je najbolja? Suva usta: kako se boriti protiv toga?