Najčešće pitanje posle vađenja zuba

Šta mislite, koju rečenicu koju čitam u vašim mailovima i čujem posle vađenja zuba? Evo je: “Imam nešto belo, izgleda da je gnoj, da li da pijem antibotike???”

Pre svega želim da se naglasim: u svakom slučaju kada postoji i najmanja sumnja da će nešto poći po zlu lekari se vrlo rado ograde i prepišu antibiotike. Ukoliko nisu procenili da bi Vama to trebalo- to je već razlog manje za brigu. Takođe, prave komplikacije koje prate vađenje zuba dosta su bolne.

Ali šta je sa tim belim na površini rane?

Da bismo na to odgovorili pvo da vidimo šta znamo o zarastanju rane. Recimo da smo se posekli. Tada ranica malo krvari. Pritisnemo je, sačekamo, i krvarenje polako stane. Na mestu gde smo se posekli sada je gusta crvena masica. To je ugrušak ili koagulum. Voda je isparila i ostali su svi drugi elementi koji se inače nalaze u krvi. Tu najviše ima belih krvih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca (ona daju boju krvi), i fibrina- tananih vlakana koja naprave mrežicu, oko koje posle tkivo zaraste.

Na slici možemo videti kako sve to izgleda, samo mnogo mnogo puta uvećano. Žućkasta vlakna su fibrin, a crvena telašca- crvena krvna zrnca.

Sad recimo da se sve isto dogadja u ustima. Međutim, postoji jedna razlika: u ustima ima pljuvčke, i ona sve vreme polako spira sve što joj se nađe na putu. U našem slučaju: ona će isptati sve osim fibrina, jer su se ta vlakna već dobro usidrila. Pljuvačka, dakle, spere sa površine ranice bela i, još bitnije, crvena krvna zrnca. Jedino što je ostalo na površini onda je beličasti fibrin, i to je ono što mnoge uplaši.

Na kraju, želim da se ogradim: svaki savet koji pročitate na internetu ili u novinama služi samo kao smernica, a ne kao definitivni lekarski sud.

Povezane teme
Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?
Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?
Šta raditi kada afte u ustima već izbiju? Karijes- šta je istina a šta zabluda?