Upala desni - naučite sami da je sprečite

Kada razmisljate o zdravlju svojih usta, najčešće se fokusirate na zube. Važno je, međutim, obratiti pažnju i na desni. One igraju važnu ulogu u oralnom, ali i vašem opštem zdravstvenom stanju.
Otečene desni koje krvare najčešće su znak zapaljenja desni. Postoje i drugi razlozi za krvarenje desni koji mogu izazvati ovaj probelem. Šta god da je razlog, evo kako u nekoliko koraka možete umanjiti krvarenje i neprijatnost.

Desni i pranje zuba

• Perite zube redovno
Redovno pranje zuba pomoći će vam da uklonite naslage sa zuba i sprečite stvaranje kamenca, a to i jesu glavni uzroci oboljenja desni.

• Ne budite agresivni prema sopstvenim zubima
U naporu da zube održavaju čistim mnogi imaju tendenciju da ih četkaju snažno koliko god mogu. Usput se, međutim, lako naprave mikrooštećenja na površini desni, koje su izgrađene od finog tkiva. Zato je snažno trljanje bolje zameniti finim četkanjem adekvatnim pokretima.

• Koja tehnika pranja zuba ne oštećuje desni?
Bitno je da zapamtite da nikada četkicom ne navlačimo hranu sa zuba na desni, već obratno. Ovde možete pogledati i koje su najćešće greške pri pranju zuba.

• Kako da izaberem četkicu koja je dobra i za zube i za desni?

1. Četkice sa veštačkim vlaknima imaju ujedjačenu snagu vlakana, za razliku od onih sa prirodnm, pa se zato u poslednje vreme više preporučuju.

2. Manja glava omogućava četkici da zađe i u nepristupačne prostore pa tako pruža bolje održavanje oralne higijene

3. Najveći broj proizvođača ima u asortimanu 3 vrste četkica, označene na osnovu jačine vlakana kao hard (tvrda vlakna), medium(srednje) i soft (mekana vlakna). U poslednje vreme u apotekama se mogu naći specijalizovane četkice, namenjene posebnoj nezi desni, označene sa soft, super soft i ultra soft. Generalno, treba koristiti četkice mekih vlakana, ali lično ne preporučujem ultra soft varijantu (osim u postoperativnom periodu i u posebnim uslovima)

Pročitajte više o pravilnom izboru četkice za zube.

Desni i konac za zube

Korišćenje konca za zube neophodno je kako bismo sa mesta koja četkica ne može da dohvati uklonili ostatke hrane. Potrebno je makar jednom dnevno detaljno očistiti prostore između zuba koncem.

Dalje

Strana: 1 2Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah!
Zašto mi desni krvare kada perem zube?
Da li je žvaka korisna ili štetna? Dijabetes i oralno zdravlje