Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne?

Preventivni stomatološki pregledi tokom trudnoće nisu samo bezbedni, već i preporučljivi. Saznajte kada je najbolje posetiti stomatologa, koje su procedure i koji lekovi bezbedni, koje bolesti je na taj način moguće sprečiti...

Smem li tokom trudnoće popravljati zube?

Svaki tretman koji se može odložiti najbezbednije je ostaviti za period nakon porođaja. Međutim, ukoliko imate pokvaren zub neophodno ga je lečiti što pre kako ne bi došlo do širenja infekcije. Ovo se odnosi i na stavljanje plombe i na vađenje živca. Najbolje je tempirati da se ovakvi zahvati izvode u drugom trimestru trudnoće, jer je beba najosetljivija u prvom trimestru, a u poslednjem vam može biti preteško da sedite u stomatološkoj stolici.
Estetski zahvati poput beljenja zuba, sa druge strane, ostavljaju se za period nakon porođaja. Iako nije dokazano da je ova procedura štetna-ne treba bebu i sebe izlagati nikakvom, ni najmanjem, riziku.

Koje stomatološke lekove je bezbedno koristiti tokom trudnoće?

Različita istraživanja daju različite rezultate kada su u pitanju efekti stomatoloških lekova na bebu u stomaku. I dalje se smatra da je Lidokain najbezbednija anestezija za trudnicu. Iako prolazi kroz placentu nakon davanja injekcije, smatra se da nema štetnih efekata na plod.
Zbog bezbednosti se savetuje da se da anestezija u najmanjoh količini koja može da umanji osetljivost. I pored toga što se preporučuje što manja količina anestetika -ne odbijajte anesteziju: ne bi trebalo da trpite ma kakav bol, jer beba to duživljava kao stres!

Pojedine stomatološke procedure zahtevaju davanje antibiotika. Većina lekova koji se u ovim slučajevima koriste prolazi placentu, ali nije pokazano da može oštetiti plod. Ovde se ubrajaju Penicilin, Amoksicilin, Klindamicin, Metronidazol (Orvažil). Ove lekove ne smete uzimati na svoju ruku, ali ukoliko stomatolog odobri: nema potrebe da ih izbegavate.

Snimanje zuba u trudnoći?

Rutinsko snimanje zuba koje radite tokom kontrolnih pregleda tokom trudnoće možete odložiti za period nakon porođaja.

Međutim, snimanje zuba nekada je potrebno radi adekvatnog lečenja zuba. Prema Udruženju Radiologa Amerike ni jedna vrsta snimanja sama za sebe nema dozu zračenja dovoljnu da bi naštetila plodu u razvoju.

Treba znati i da se bebini organi razvijaju tokom prvog trimestra. U to vreme ipak je najboje izbegavati svaki, pa i najmanji rizik.

Trudnoća i upala desni

Prirodne promene u hormonalnom balansu kod mnogih trudnica dovode do oticanja i oboljenja desni. Ovo možete primetiti samo u određenom delu ili pak u celim ustima. Imajte na umu da ozbiljno oboljenje desni trudne majke može uticati na zdravlje bebe, izazivajući prerano rođenje, nisku težinu ili čak ostavljajući dugoročne posledice po zdravlje deteta.

Znaci oboljenja desni:
• krvarenje desni pri pranju zuba
• crvenilo desni
• oticanje
• neprijatan zadah

Ukoliko primetite ovakve znake, poprićajte sa svojim stomatologom. On će vam dati savet o tome šta sami možete uraditi kako biste sprećili dalje napredovanje bolesti ili se dogovoriti sa vama o potrebnoj terapiji.

Povezane teme
Kako održavati zube tokom trudnoće? Stomatološki saveti trudncama
Šta fluor može da uradi za moje zube? 6 Saveta za bezbednije snimanje zuba