Trudnoća i pranje zuba


Trudnoća je, čak i sa aspekta zdravlja usta- drugo stanje. Zbog drugačijeg hormonalnog statusa događaju se i promene desni; zbog čestih mučnina i povraćanja-nekada se menja i površina zuba. Na kraju, dešava se da nam pasta i četkica kakve inače koristimo izazivaju mučninu tokom trudnoće. Saznajte zašto se sve to dešava i naučite kako da sprečite sve ove neprijatne pojave, da biste svoju bebu i svoje zube zaštitili od infekcije bakterijama iz usta.

Upala desni i trudnoća

Dok ste u drugom stanju količina raznih hormona u vašem organizmu se menja. Nekada se kao posledica toga jave oticanje i upala desni. Neretko se dešava da žene, uplašene ovom pojavom, obustave redovno pranje zuba. To je, međutim, pogrešno. Detaljno i pravilno pranje zuba , kao i redovno korišćenje konca za zube , pomoći će da se desni, na duže staze umire. Dobra higijena usta takođe je važan način da zaštitite svoje dete od bakterija koje se u ustima lako razmnožavaju.

Mučnine i vaši zubi

Trudnice koje imaju jutarnje mučnine, povraćaju ili ih muči želudačna kiselina podložne su kvarenju zuba. To je zato što kiselina oštećuje gleđ, najtvrđi zaštitni sloj zuba.

Kako biste smanjile rizik od ovakvih oštećenja nakon povraćanja možete pokušati sledeće:

• Odmah isperite usta vodom ili sredstvom koje inače koristite za ispiranje nakon pranja zuba (možete se poslužiti i običnom sodom bikarbonom; kašičicu rastvorite u čaši vode i time promućkajte usta, zatim ispljunite)

• Uzmite žvaku bez šećera: time ćete stimulisati lučenje pljuvačke, koja će sprati štetne kiseline iz vaših usta.

• Prstom razmažite pastu po zubima

• Sačekajte 30 minuta pre pranja zuba četkicom, da ne biste njome oštetili gleđ zuba koja je, nakon izlaganja dejstvu kiselina iz želudca, omekšala.

Ne prija vam pasta za zube koju inače koristite?

Pokušajte sa pastom blažeg ukusa. Najbezbednije je (a pokazalo se i najdelotvornijim) opredeliti se za dečje pastice. Kako deca inače slabije tolerišu jake ukuse, ove pastice uglavnom imaju umerenije arome.

Ne prija vam četkica koju inače koristite?

U drugom stanju svi nagoni postaju izraženiji. Tako se često dešava da, ukoliko koristite četkicu velike glave (to je onaj deo koji nosi vlakna), ona izazove nagon za povraćanje. Rešenje je jednostavno: izaberite četkicu male glave i mekanih vlakana. To će blagotvorno delovati i na vaše desni. Saznajte više o tome kako da izaberete četkicu za zube .
Za kraj zapamtite: zapostavljanje zdravlja usta tokom trudnoće ugrožava vaše, ali i zdravlje vaše bebe.

Povezane teme
Stomatološki saveti trudncama Upala i krvarenje desni- sami sprečite!
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne?