Sve o ... AFTAMA!

Saznajte šta su to afte, kada možete očekivati da se pojave u vašim ustima, možete li da sprečite njihov nastanak, šta da radite ako se i kada se pojave i treba li se obratiti lekaru.

Šta su afte?

Ti su iritantna oštećenja sluzokože u ustima (sa unutrašnje strane usne, obraza ili na krovu usta su najčešće), veličine bubuljice. Afte na jeziku nisu uobičajene, ali nam najviše smetaju pa uglavnom baš njih primetimo. Najčešće nam prvo izađe balončić, na čijem mestu, nakon pucanja, ostane mala površina oštećene sluzokože. Kao i kada se ogrebemo, taj oštećeni deo je ranjiviji, pa boli pri svakom dodiru: dok jedemo hranu, nekada i kada pričamo.

Zašto mi izlaze afte u ustima?

Niko ne zna tačan razlog pojave afti, niti zašto žene imaju više problema sa njima (a pogođene su čak 2 puta češće!). Izvesno je, međutim, da je njihova pojava vezana za stres. Takođe, ukoliko su vaši roditelji imali afte u ustima velika je verovatnoća da ćete ih i vi imati.

Neke vrste voća, kao što su limun, pomorandže, ananas, paradajz i jagode, mogu biti okidači ili pogoršati situaciju kada su afte već izašle.

Moguća je i veza jedne supstance koja se nalazi u gotovo svim pastama za zube, sodium laurly sulfate, i pojave afti.

Atfe nekada ukazuju i na druge probleme, kao što je generalno slab imuni sistem; loša ishrana; nedostatak vitamina B 12, cinka, folne kiseline, gvožđa; bolesti creva kao što su Kronova ili Celijačna bolest.

Treba znati i da afte u ustima nisu zarazne, i da ih nikome ne možete preneti.

Mogu li da sprečim pojavu afti?

Kako se ne zna tačan uzrok- ne možete ni sprečiti njihovu pojavu. Predlagane su razne tehnike, ali ne postoje dokazi da su one zaista delotvorne.

Šta kada afta već izbije?

• Ono što svako od nas može da uradi jeste da napravi običan slani rastvor kojim će ispirati usta: potrebno je smao pomešati ¼ kafene kašičice kuhinjske soli i 200ml vode.

Možete se obratiti stomatologu. Iako ne postoji lek koji može izlečiti afte, postoje oni koji ubrzavaju obnavljanje sluzokože na tomo mestu, a njih vam precizno može naneti samo stomatolog.

Saznajte i šta još možete sami uraditi kako biste smanjili nelagodnost kada afta već izbije.

Šta još treba znati?

Oštre ivice na zubnim naknadama (plombama, krunicama i protezama) mogu oštetiti sluzokožu. Tako, međutim, ne nastaje afta već obična ogrebotina. Ona će brzo zarasti, ali da se ponovo, na istom mestu, ne bi pojavila: obratite se stomatologu kako bi zaoblio deo koji smeta.

Dešava se da posle posete stomatologu pacijent posumnja da mu je izašla afta. Najčešće se, međutim, radi o nečemu drugom: desni su par sati nakon primanja anestezije utrnule, pa ih nekada gricnemo ili povredimo tokom jela. Toga nismo svesni, jer ne osetimo bol u tom trenutku, a kada dejstvo anestetika prođe ne znamo šta se dogodilo. Ukoliko vam se tako nešto dogodi ne sekirajte se: sluzokoža u ustima brzo zarasta. Pametno je i zapamtiti za ubuduće da je dobro izbegavati jelo dok dejstvo anestezije traje.

Postoje još neka oboljenja koja mogu ličiti na afte. Zato ukoliko primetite da vam ta bubuljica u ustima duže traje obavezno se obratite stomatologu.Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Šta raditi kada afte u ustima već izbiju?
Upala i krvarenje desni- sami sprečite! Suva usta: kako se boriti protiv toga?