Suva usta

(nastavak)

Iste posledice može dati i zračenje nekih vrsta tumora, jer ono može oštetiti pljuvačne žlezde. Od hemoterapije pljuvačka može postati gušća pa možete imati osećaj kao da su vam usta suva.

Pročitajte zašto je još bitno stomatologa obavestiti o svim lekovima koje pijete.

Oštećenje živca i suva usta

Suva usta se mogu javiti u sklopu oštećenja živca nakon povrede glave i vrata. Određeni živci nose poruke između mozga i pljuvačnih žlezda, i onda dolazi do lučenja pljuvačke. Ukoliko su, međutim, ovi živci oštećeni, ne postoji način da pljuvačne žlezde ’znaju’ da treba da luče pljuvačku.
Nakon hirurškog uklanjanja pljuvačnih žlezda takođe dolazi do suvoće usta.

Dijabetes i suva usta

Saznajte na koji su način šećerna bolest i zdravlje usta uopšte povezani.

Dehidratacija i suva usta

Stanja koja dovode do dehidratacije, poput temperature, intenzivnog znojenja, povraćanja, proliva, gubitka krvi i opekotina, takođe dovode do suvoće usta.

Suva usta i određene navike, poput konzumiranja alkohola, duvana, disanja na usta...

Postoji mnogo razloga iz kojih bi trbalo da ostavite duvan, a suvoća sluzokože usta svakako jesu jedan od njih. Ova navika ne izaziva suvoću usta, ali može pogoršati situaciju ako imate bilo koji od ostalih faktora rizika.

Alkohol i kofein su takođe u ovoj grupi supstanci.

Drugi razlozi

Postoji posebno stanje, koje se u medicini zove Sjogrenov sindrom, a koje takođe može izazvati suvoću usta. Sjogrenov sindrom je autoimuno oboljenje, što znači da naši limfociti napadaju naše tkivo jer ga ne prepoznaju kao svoje. U ovom slučaju napadnute su pljuvačne žlezde. Tako nastaju suvoća sluzokože usta i suve rožnjaće, najčešći simptomi Sjogrenovog sindroma.

Kod osoba sa HIV infekcijom usta takođe postaju suva.

Disanje ’na usta’ doprinosi pojavi ovog stanja, iako se ovaj problem retko prepoznaje. Ukoliko imate problema sa disanjem, česte probleme sa sinusima i slično moguće je da se nalazite u ovoj rizičnoj grupi.

Doktor može da pomogne u lečenju suvih usta

Ukoliko imate problema sa suvim ustima razgovarajte sa doktorom opšte prakse ili stomatologom. Ukoliko već ne uzimate lekove koji izazivaju ovu pojavu simptomi koje osećate mogu ukazati na uzrok, nekada na stvari na koje i ne sumnjate, poput dijabetesa ili Sjogrenovog sindroma.

Vodite računa o svojim zubima

Manjak pljuvačke može štetiti vašim zubima. Predano četkajte zube i koristite konac svakog dana, kako biste bili sigurni da ste uklonili bakterije i zaostalu hranu. Ukoliko posle jela niste u situaciji da adekvatno operete zube, makar isperite usta. Tokom dana više puta uzmite makar po gutljaj vode i koristite sredstvo za ispiranje usta koje ne sadrži alkohol.

Saznajte kako se možete nositi sa ovim problemom.

Nazad

Strana: 1 2Povezane teme
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Suva usta: kako se boriti protiv toga?

Zašto se koristi vodica za ispiranje usta? Šta fluor može da uradi za moje zube?