Suva usta

Usta postaju suva kada pljuvačne žlezde proizvode malo ili nimalo pluvačke. Čak i to malo pljuvačke koje imate može biti gusto i lepljivo. Ovako nastalo stanje zove se i kserostomia.
Saznajte da li je to opasno,koje sve neprijatnosti možete imati zbog ovog problema, koji su mogući razlozi, treba li zbog toga ići lekaru i, na kraju, kako se možete boriti protiv toga.

Čemu pljuvačka služi?

Treba znati da su suva usta mnogo više od osećaja žeđi: pljuvačka vam pomaže da osetite ukus hrane koju jedete, pomaže varenju te hrane; spira ostatke sa zuba i neutrališe kiseline, sprečavajući nastanak karijesa.

Kada, međutim, pljuvačke nema dovoljno veća je verovatnoća da se razvije karijes, nastane novo ili pogorša postojeće oboljenje desni.

Da li ja imam suva usta?

Na ovaj problem ukazuju:

• Osećaj da vam je jezik suv i lepljiv
• Stalan osećaj žeđi
• Suve i ispucale usne
• Peckanje i žarenje u ustima, posebno po jeziku
• Otežan govor, gutanje i slab osećaj ukusa hrane koju jedete

Ukoliko ste u nekoliko stavki prepoznali svoju situaciju porazgovarajte sa stomatologom, jer je velika verovatnoća da i vi imate suva usta.

Suva usta i suva koža

Zbog manjka pljuvačke i koža oko usta često postaje suva i zategnuta. Vaše usne mogu ispucati, i mogu se pojaviti žvale u uglovima usana. Možete imati osećaj i kao da vam je jezik grub i suv. A kako nedostaje lubrikacija koju normalno obezbeđuje pljuvačka možete imati problema sa govorom i gutanjem.

Neprijatne prateće pojave

Suva usta podrazumevaju i mnoge neprijatne prateće pojave. Kako pljuvačka ne spira vaša usta često se razvija neprijatan zadah.
Ukoliko nosite ruž, uvidećete da on često ostaje na vašim zubima jer nema pljuvačke koja bi ga sprala.
Nošenje proteze je, takođe, otežano kod ljudi koji imaju prblema sa suvim ustima.

Šta sve može izazvati suvoću usta?

Lekovi i suva usta

Više od 400 vrsta lekova izaziva suvoću usta, uključujući i one koje bez recepta možete kupiti za smirivanje simptoma prehlada i alergija. Mnogi lekovi koji se dobijaju samo uz recept, uključujući neke za smanjenje krvnog pritiska, kontrolu rada bešike i probleme mentalnog zdravlja takođe mogu imati i efekat smanjenja lučenja pljuvačke.

Dalje

Strana: 1 2Povezane teme
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Suva usta: kako se boriti protiv toga?
Pobedite neprijatan zadah! Sve o AFTAMA!