Utiče li stres na zdravlje usta?

Rečju: da. Kada ste pod stresom Vaše telo se ponaša drugačije- menja se način na koji se luče hormoni, način na koji se luči pljuvačka, a nekada zbog stresa zaobilazimo dnevnu rutinu održavanja higijene usta. Neretko u sklopu reakcije na stresan period razvijemo i razne navike koje loše utiču na naš izgled i zdravlje, kao što su škripanje zuba ili grickanje usne.

Stres i afte

Afte su mala oštećenja sluzokože usta, slična bubuljici. One se u ustima mogu pojaviti pojedinačno ili u grupama. Iako stručnjaci nisu sigurni šta ih izaziva- izvesno je da su neke osobe sklonije pojavi afti, i da određene stvari, poput stresa, umora i pada imunog sistema, mogu uticati na njihovo pojavljivanje.

Ukoliko i Vi spadate u grupu ljudi kojima se afte pojavljuju kada prolaze kroz neki teži period možete saznati više o tome šta je najbolje (ne) raditi kada se pojave afte u ustima.

Stres i štetne navike

Svi mi skloni smo da povremeno stisnemo zube- a ato se najčešće događa kada smo pred nekim izazovom- u žurbi, strahu, kada smo koncentrisani. Neke osobe, pak, ovo ponavljaju češće i intenzivnije, pa ovakvo ponašanje njima prerasta u naviku, izazivajući prekomerno trošenje zuba, bol u zglobovima i drugo. Za Vas smo spremili nekoliko načina koji će Vam pomći da se oslobodite ove štetne navike i sprečite njene posledice.
Grickanje usne je još jedna navika koja posebno dolazi do izražaja kada smo pod stresom.

Stres i hormoni

Tokom uznemirujućeg perioda naše telo se brani tako što jače luči neke hormone. Pod njihovim uticajem može doći do oticanja desni, što kod osoba koje su sklone upali desni može pogoršavati situaciju! Možete pokušati ovo da predupredite redovnim profesionalnim čišćenjem džepova.
Nije retko ni da jezik počne da svrbi i pecka. Uzrok ovome može biti i sama činjenica da se pljuvačka manje luči. Zato probajte da često uzmete po gutljaj vode i peckanje će se umiriti.

Stres i higijena usta

Tokom neprijatnih životnih perioda neretko se dešava da osobe dođu stanje ravnodušnosti prema svemu (čak i prema sebi!). Tada nam, usled nesposobnosti da rešimo svoje njveće probleme, rutinske stvari (kao što su pranje zuba ili odlazak na redovan stomatološki pregled) deluju nepotrebno i glupo. Odvajanjem vremena za ove aktivnosti, pak, ne samo da ćemo zaštititi svoje zdravlje, već ćemo sebi redovno davati po jedan mali razlog da budemo ponosni jer nešto, ipak, radimo kako treba☺

Jednom kada ustanovite da se i kod Vas neke od ovih pojava vezuju za stresan period možete razmisliti kako da im stanete na put. Pre svega se važno da pronađete uzrok i pokušate da se nosite sa njim. Ne znate kako? Slobodno tražite stručnu pomoć. Danas postoji mnogo pravaca u psohologiji specijalizovanih za određene probleme i određene ljude. Iskoristite to!

Postoje, naravno, i neke opšte smernice kako možemo pomoći vom telu da se bori sa stresom. Generalno se savetuje boravak na svežem vazduhu, prirodnoj svetlosti, bavljenje fizičkom aktivnošću i redovna, zdava ishrana.

Povezane teme
7 Stvari koje možda niste znali - o raku usta! Da li su i vama usta stalno suva?
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Vaš stomatolog mora da zna za sve lekove koje pijete