Stomatološki saveti trudncama

• Pravilno se hranite

Izbalansirana ishrana pomoći će pravilnom razvoju vašeg deteta od samog početka. Dovoljan unos C vitamina i proteina ojačava krvne sudove i vaše desni, pa sprečava njihovo krvarenje. Dovoljno kalcijuma i fluora omogući će pravilan razvoj skeleta i zubića vašeg deteta.

• Redovno odlazite na stomatološke kontrole i čišćenja

Tako ćete biti sigurni da nemate pritajenu infekciju koja vašem detetu može da naškodi

• Recite svom stomatologu da ste u drugom stanju

Čak i ukoliko niste sigurni, već samo imate razloga da sumnjate/verujete da ste trudni, vaš zubar mora da da je trudnoća moguća pre započinjanja bilo kakve procedure.Naime, beba je u prvom trimestru trudnoće najosetljivija, pa ukoliko uopšte postoji verovatnoća da ste u drugom stanju najbolje je odložiti svaki tretman koji nije baš hitan. Takođe, određene procedure ili lekove nije poželjno koristiti kod trudnica. Zato je uvek najbolje konsultovati se sa lekarom i u tome biti iskren.

• Najboje je odložiti svako lečenje koje nije hitno, i to za drugi trimestar ili za period nakon porođaja

Najbolje je tempirati da se ovakvi zahvati izvode u drugom trimestru trudnoće, jer je beba najosetljivija u prvom trimestru, a u poslednjem vam može biti preteško da sedite u stomatološkoj stolici. To, međutim, ne znači da inficiran zub možete (ili treba da) čuvate, jer tako rizikujete da se infekcija raširi.

• Tokom posete stomatologu održavajte dobru cirkulaciju tako što nećete prekrštati noge dok sedite u stomatološkoj stolici

• Ukoliko vam smeta zvuk bušilice slobodno ponestite slušalice sa svojom muzikom.

Muzika koju inače volite pomoći će vam da se opustite, i do nekle smanjiti buku bušilice.

Povezane teme
Kako održavati zube tokom trudnoće? Upala i krvarenje desni- sami sprečite!
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne?