Šta raditi kada afte u ustima već izbiju?

• Ono što svako od nas može da uradi jeste da napravi običan slani rastvor kojim će ispirati usta: potrebno je samo pomešati ¼ kafene kašičice kuhinjske soli i 200ml vode.

• Možete, takođe, pomešati 3% hidrogen i običnu vodu, u razmeri 1:1, pa time ispirati usta.

• Oriblete, ili pastile, najčešće pijemo kada nas boli grlo, ali one sa anestetikom mogu ublažiti i tegobe koje prate pojavu afte u ustima. Imajte, međutim, na umu, da ne smete premašiti preporučenu dozu, a to je uglavnom 3 oriblete dnevno. Takođe vam savetujem da izbegnete one koje sadrže benzokain, jer se kod nekih ljudi kao posledica može razviti stanje u kome je otežan transport kiseonika u tkiva (methemoglobinemija). Jedine takve na našem tržištu jesu Septolete Plus (ostale Septolete sadrže benzalkonijum hlorid, pa se ovo na njih ne odnosi). Ukoliko ste preosetljivi na acetilsalicilnu kiselinu (ne smete da koristite aspirin) izbegnite oriblete koje sadrže benzidamin ( takav je Tantum Verde).
Za osobe koje imaju dijabetes preporučuju se one oriblete koje ne sadrže šećer: Strepsils, Neo-angin, Septolete D, Tantum Verde, Tantum Lemon.

Od skora se u apotekama u Srbiji mogu kupiti i sprejevi sa istim dejstvom. Ovo je još pogodnija varijanta jer je lakša za upotrebu, brže deluje i, sveuzev, moji klijenti su ovom opcijom zadovoljniji.

Izbegavajte suviše čvrstu i kiselu hranu

• Pokušajte da promenite pastu za zube: potražite onu koja ne sadrži sodium lauryl sulfate.

• Možete se obratiti stomatologu. Iako ne postoji lek koji može izlečiti afte u ustima, postoje oni koji ubrzavaju obnavljanje sluzokože na tom mestu, a njih vam precizno može naneti samo stomatolog. Iako ovaj lek nemaju sve stomatološke ordinacije možete se kod svog stomatologa raspitati o ovoj i drugim mogućnostima lečenja.Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Sve o AFTAMA!
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Suva usta: kako se boriti protiv toga?