Šta očekivati u kom uzrastu deteta?

Nicanje prvog zubića roditelje često uhvati nespremnim: od silne brige vezane za sveukupno zdravlje deteta ovaj deo njihovog razvoja ostane pomalo skrajnut. Ali ovo možete jednako posmatrati i kao priliku da svoje dete polako uvodite u svet zdravih usta.

Generalna preporuka je da se beba odvede stomatologu nakon 6. meseca, a najbolje nešto pre prvog rođendana. Ukoliko je vaše dete prestalo da koristi cuclicu i ukoliko nema običaj da užina tokom noći (obe ove navike značajno uvećavaju rizik od nastanka karijesa) može odmoriri od poseta stomatologu do 2. rođendana. Od tada je potrebno stvoriti naviku redovnih stomatoloških pregleda na 6 meseci.

Između 4. i 6. godine možete očekivati da stomatolog naloži snimanje zuba, kako bi se videli eventualno skriveni kvarovi između zubića. Ovde govorimo o mlečnim zubima, ali i o njima je jednako važno brinuti: jer svaki pokvaren mlečni zub može da inficira i stalni zub, doživotno praveći probleme vašem detetu.

Između 6. i 12. godine jako je važno sprečavanje oboljenja stalnih zuba koji tada niču. Stomatolog će tada verovatno predložiti zalivanje fisura. To je nešto kao mazanje griznih površina kutnjaka lakićem koji usporava stvaranje karijesa.

Takođe, oko 7. Ili 8. godine, stomatolog će predložiti ortodontski pregled. Ortodont je stomatolog koji se bavi planiranjem protezica koje će ispraviti zube i pravilno usmeriti one koji još nisu nikli. Stara škola predlaže čekanje do tenutka kada niknu svi zubi (dakle, 12 ili 13 godina), ali je danas prihvaćen stav da je bolje ranije identifikovati moguće probleme u nicanju zuba i razvoju koštanih struktura, pa ih blagovremeno usmeriti.

Imajte, međutim, na umu, da sve ovo vreme morate imati čvrst stav po pitanju redovnosti i kvaliteta održavanja higijene usta. Potrudite se da vaše dete ne stvori naviku čestih užina i slatkih napitaka; insistirajte na redovnim stomatološkiim kontrolama. I, da... nagrada u vidu igračke nakon uspešnog pregleda takođe deluje blagotvorno.

Povezane teme
Kako spremiti dete za stomatološki pregled Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne?
Da li vaše dete škripi zubima? Zaštitite zube svog deteta
Pranje zuba- izbegnite najčešće greške Kada i kako svom detetu pomoći da prestane sa sisanjem prsta