Šta je zubni kamenac i zašto on predstavlja problem?

(nastavak)

• Izaberite pastu koja sadrži fluoride.

Oni će pomoći obnavljanje gleđi koju su bakterije već malo oštetile. Paste koje sadrže pirofosfate sprečavaju da plak očvrsne i pretvori se u kamenac, pa možete pri izboru paste i o ovome voditi računa. Pored toga, neke paste u svom sastavu imaju i triklosan, koji ima dejstvo poput antibiotika.

• KORISTITE KONAC ZA ZUBE!

Koiko god pedantno da četkate zube, jedino se koncem za zube mogu ukloniti ostaci hrane koji su zapali između zuba. Imajte u vidu da su upravo ove zone najosetljivije na bakterije i da se upravo na njima najlakše formira kemenac.

• Vodite računa o tome šta jedete.

Bakterije u vašim ustima žive na šećeru i skrobu koji jedete. U trenutku kada su izložene ovim namirnicama bakterije otpuštaju kiseline koje oštećuju zube. Zato imajte na umu da zdrava ishrana pogoduje ne samo vašem opštem zdravstvenom stanju već i zdravlju usta i zuba! Naročito izbegavajte konzumiranje raznih grickalica (one sadrže skrob), slatkiša i zaslađenih napitaka (oni sadrže šećere). Naime, dok grickate bakterijama obezbeđujete stalno snabdevanje hranom i, posledično, dozvoljavate da vaši zubi prečesto budu izloženi dejstvu štetnih kiselina.

A šta ako su se tvrde naslage već formirale?

Ukoliko se zubni kamenac ipak formira, morate znati da ga samo stomatolog može ukloniti. Obavezno odlazite na redovne kontrole kod svog stomatologa (a to je na svakih 6 meseci) kako bi sve nalage mogle blagovremeno da budu uklonjene i kako bi se sprečile moguće komplikacije. Skidanje kamenca ne boli, pa možete bez ikakve bojazni krenuti do stomatološke ordinacije.

Nazad

Strana: 1 2Povezane teme
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Da li su i vama usta stalno suva?
Šta fluor može da uradi za moje zube? Korišćenje konca za zube