Šta je zubni kamenac i zašto on predstavlja problem?

Koliko smo puta čuli da je skidanje kamenca jako važno? Saznajte zašto je to toliko bitno, kako zubni kamenac uopšte nastaje, kako on deluje na zube i desni , šta sami možemo da uradimo da bismo usporili ili sprečili njegov nastanak, zašto se savetuje skidanje kamenca i, na kraju krajeva, šta da radimo ukoliko se kamenac već pojavio.

Pa, kako kamenac nastaje?

Čak i kada je vaša oralna higijena besprekorna, u vašim ustima postoje bakterije. One, zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane koju jedemo, na površini zuba formiraju jedan tanak film koji se zove zubni plak. Ovaj sloj se najviše zadržava na mestima koja je najteže čistiti, kao što su najudaljeniji zubi u nizu, i to duž linije desni ili uz plombu ili krunicu.

Bakterije koje se nalaze u plaku mogu biti štetne za zube: svaki put kada jedete one luče kiseline koje oštećuju gleđ, pa tako i nastaje karijes. Ove kiseline mogu takođe izazvati upalu i oštećenje desni. Ali ukoliko redovno ukljanjate zubni plak detaljnjim čišćenjem svih površina svih zuba možete sprečiti ovakva oštećenja!

Još veći problem nastaje ako dozvolimo da plak duže stoji. Tada se minerali iz pljuvačke talože preko njega, i on očvršćuje. Tako se formira zubni kamenac, koji je tako čvrst da ga četkicom ne možemo ukloniti sa zuba.

Kako zubni kamenac deluje na zube i desni?

Kada se kamenac već formirao na vašoma zubima postaje teže, ako ne i nemoguće, pravilno i detaljno četkati zube i koristiti konac. A bakterije i dalje proizvode kiselinu koju otpuštaju prema gleđi, što vodi nastanku karijesa zuba.
Kamenac koji se formira ispod nivoa desni može biti naročito opasan. To je zato što bakterije koje se u njemu nalaze mogu da iritiraju i oštećuju desni.
Ukoliko se ne leči, ova bolest može imati ozbiljne posledice. Naime, bakterije se ne zadržavaju samo u desnima i kamencu, već počinju da razaraju i kost oko zuba. Tako se formira parodontalni džep. Dok god ne lečimo nastalo stanje bakterije se još više razmnožavaju, rastapaju sve više kosti oko zuba, on počinje da se klati, i, na kraju, ispada. Zato je jako bitno sprečavanje njegovog nastanka ili hitno skidanje kamenca ukoliko je već došlo do njegovog formiranja.

Pored svega ovoga, istraživanja pokazuju da ova vrsta bakterija može biti izuzetno opasna i za ostale delove našeg tela, naročito za srce.

SAVETI: Kako sačuvati svoje zube od kamenca?

Najbolji način da sačuvate zube od kamenca jeste da sprečite njegov nastanak! Evo kako:

• Redovno i pravilno četkajte zube.

Brza varijanta pranja zuba od po 30 sekundi ujutru i uveče nije dovoljna, jednostavno zato što to vreme nije dovoljno ni da četkica dotakne sve delove koje treba očistiti. Koristite četkicu mekih vlakana i male glave, kako bi ona mogla da dosegne i do najskrivenijih delova zuba. Naročito obtratite pažnju na one najudaljenije zube u nizu i njihove zadnje površine!

Dalje

Strana: 1 2Povezane teme
Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?
Kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba Koja četkica za zube je najbolja?