Škripanje i trošenje zuba: šta sami možete da uradite

Škripanje zubima nije samo buka koja vašeg partnera budi. To je istovremeno i uzrok bola u viličnom zglobu kada se probudite, uzrok nepravilnog i prekomernog trošenja zaštitne supstance u tom zglobu, prevremenog prekomernogi trošenja zuba i, na kraju, rane pojave dubokih bora između usana i nosa.

Postoji mnogo stvari koje možete preduzeti kako biste sprečili sve ove neprijatnosti. O uzrocima koji konkretno u vašem slučaju dovode do škripanja najbolje je porazgovarati sa stomatologom. Ukoliko je stres izazivač- pitajte doktora o tome kako je najbolje umanjiti stres i nositi se sa njim. Smatra se da bi razgovor sa stručnjakom, redovno vežbanje ili neki lekovi koji umanjuju napetost mogli da vam pomognu.

Stomatolog vam takođe može ponuditi noćni štitnik koji će vaše zube čuvati upravo u vreme u koje su najizloženiji ovoj lošoj navici.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje i sami možete uraditi kako biste sebi pomogli. Pročitajte kako u nekoliko lakih koraka možete umanjiti škripanje i njegove štetne efekte.

• Izbegavajte ili smanjite unos hrane i pića koji sadrže kofein

Koka-kola, kafa, čokolada, neki čajevi: svi oni sadrže kofein. Kofein povećava budnost ali i napetost, pa tako još više naglašava tenziju u viličnim mišićima. Tako se stvara veća snaga kojom tiskate donju o gornju vilicu, izazivajući sve one štetne efekte. Ukoliko vam je teško da se potpuno odreknete ovih namirnica pokušajte uveče da smanjite njihov unos.

• Izbegavajte alkohol

Nakon konzumacije alkohola škripanje zubima se pojačava.

• Ne grickajte olovke ili bilo šta što ne spada u hranu

Takođe izbegavajte žvake, jer one mišiće zgloba navikavaju da su stalno aktivni pa povećavate i verovatnoćnu njihove noćne aktivnosti.

• Vežbajte sebe da ne tarete zube

Kada primetite da stiskate zube tokom dana postavite jezik između njih. Vo će pomoći vašim mišićima da se opuste.

• Opustite vilične mišiće

Tokom noći možete pokušati da opustite vilične mišiće tako što ćete na obrazu, ispred uha, držati toplu (ne vruću!) krpu.

• Vežbajte

Treninzi će pomoći sveukupnom smanjenju stresa, pa tako mogu umanjiti i napetost vaših viličnih mišića.

Povezane teme
Da li vaše dete škripi zubima? Može li se sprečiti povreda zuba?
Zašto su moji zubi osetljivi? Da li škripite zubima?