Sisanje palca - kada i kako pomoći svom detetu

Sisanje palca i cuclice su uobičajene dečje navike. Mnogi roditelji su zabrinuti da one mogu uticati na razvoj dečjih zubića. Zato vam nudimo da pročitate zašto i kako se ove navike razvijaju, šta ih ohrabruje, zašto one mogu biti štetne, da li je lošije ako dete sisa prstić ili varalicu, i, na kraju krajeva: kako ovoj lošoj navici stati na put.

Zašto moje dete sisa palac?

Ovo je prirodni refleks kod beba i mlađe dece. Smatra se da je sisanje placa njihov način da upoznaju okolinu. Mnoga deca ovu naviku prerastu do 3. godine života. Umorna, napeta i gladna deca, međutim, češće se duže drže ovog impulsa.

Kada i zašto sisanje palca postaje štetno?

Položaj palca u ustima deteta takav je da gornje zube gura napolje, čini ih isturenim, dok donje gura pozadi. Što češće dete praktikuje sisanje placa, i što duže to traje: posledice su izraženije. Ovaj efekat je reverzibilan do neke 6. -7. godine, jer se do tada pomeraju samo mlečni zubi. U ovim godinama, međutim, počinje nicanje stalnih zuba i posledice postaju dalekosežnije. Ukoliko se ova navika ne iskoreni i posle 6. -7. godine, razvijaju se

• Istureni zubi:

palac se praktično postavlja između donjih i gornjih zuba tako da donje pritiska ka unutra a gornje izbacuje napred. Pored loše estetike, ovakav položaj predisponira prednje zubiće da se lako povređuju čak i u igri.

• Nepravilan govor:

određeni glasovi (oni koje nazivamo zubnim: d ,t, c, z, s) se, usled pogrešno pozicioniranih zuba, nepravilno izgovaraju, što značajno utiče ina celokupan govor.

Obe navedene pojave mogu nastati i kao posledica tiskanja jezika o zadnju stranu zuba, bilo ako se ono javlja kao štetna navika ili ukoliko je u sklopu posebnog tpa gutanja.

Palac ili cucla/laža?

Roditelji često pitaju: 'Šta je štetnije, ako moje dete sisa palac ili lažu?' Istraživanja su pokazala da deca sisanje palca ostavljaju teže nego lažu.

Šta još roditelji treba da znaju

Sisanje prsta ili cucle je normalno i zdravo za bebe. Najveći broj dece ovu naviku ostavi između 2. i 3. Godine života. Dobro je da i roditelji ohrabre svoje dete da u to vreme prestane sa ovim, međutim to može biti teško. Zato vam nudimo nekoliko saveta kako možete pomoći svom detetu.

Saveti za roditelje: kako da pomognete svom detetu da prestane sa sisanjem prsta ili laže

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme
Da li vaše dete škripi zubima? Zaštitite zube svog deteta
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Suva usta: kako se boriti protiv toga?