Saveti za bezbednije snimanje zuba

Prema izveštaju FDA, Američke asocijacije za hranu i lekove, jednim snimanjem zuba primate dozu zračenja sličnu onoj koju upijete za svega nekoliko dana svakodnevnih aktivnosti. Poređenja radi, rendgen snimak grudnog koša izlaže vas zračenju sličnom desetodnevnom zračenju okoline, a mamografija čak tromesečnom. Snimanje zuba, dakle, možete smatrati prilično bezbednim dijagnostičkom merom. Nudimo vam, ipak, nekoliko saveta kako biste što sigurnije izbegli i taj mali rizik.

1. Ukoliko ste (ili mislite da biste mogli biti) trudni- obavezno doktora i rendgen tehničara obavestite o tome

Naime, plod je najosetljiviji na zračenje u prva tri meseca trudnoće, a to je upravo onaj period kada žena često ni sama ne zna da je trudna. Ukoliko, pak, ima razloga da misli da jeste- bolje je o tome otvoreno razgovarati sa lekarom. Tokom prvog trimestra se, zato, svako snimanje radije odlaže za drugi trimestar trudnoće. Nekada je, ipak, snimak neophodno, pa će vas lekar uputiti, ali u tom slučaju rendgen tehničaru skrenite pažnju na svoje stanje.

2. Vodite beleške o svim svojim snimanjima

Kao što kod lekara nostite svoje ranije i povezane medicinske izveštaje- tako je korisno sa sobom nositi i zabelešku o svim ranijim snimanjima. Ovo se odnosi na sve snimke, bilo da se radi o snimku noge, stomaka, grudnog koša, glave ili zuba. Na taj način i vi, i lekar i rendgen tehničar imaćete uvid u dozu zračenja kojoj ste bili izloženi u prethodnom periodu.

3. Ukoliko je potrebno raditi više snimaka radije se opredelite za 3D snimanje

Nekada, naročito pri planiranju fiksne proteze, vadjenja impaktiranih umnjaka, impaktiranih očnjaka, planiranja impalantata i slično stomatolog će tražiti nekoliko snimaka (ortopan, profilni snimak i drugo). Tada je najbolje opredeliti se za 3D snimanje zuba: uz manju dozu zračenja ovaj snimak omogućava čak bolji pregled svih struktura. Iako sam po sebi nije jeftin, ovaj snimak je ipak isplativiji od zbirne cene svih navedenih snimaka, a uz to možete biti izloženi sveukupno manjem zračenju.

4. Pitajte stomatologa da li može ponuditi neki drugi dijagnostički metod umesto rendgen snimanja

Ukoliko, recimo, treba da ’vadite živac’ iz zuba u nekim slučajevima se umesto snimanja lekar može opredeliti za korišćenje aparatića koji služe navođenju tokom rada. Imajte, ipak, na umu, da je i dalje u mnogim stomatološkim procedurama snimanje nezaobilazan deo postavljanja tačne dijagnoze.

5. Ne odbijajte snimanje zuba ukoliko vaš stomatolog proceni da je ono potrebno

Rizik da će neko obojenje, koje se na snimku vidi a u ustima ne, nastaviti da se neopaženo razvija ipak je veći od potencijalnih opasnosti snimanja zuba.

6. Snimanje zuba je nekada korisno, ali ne insitirajte na tome bez potrebe

Ukoliko je vaš lekar procenio da snimanje nije neophodno ne insistirajte. Iako je u pitanju jako mala doza zračenja- nema razloga ni njoj se izlagati bez porebe.Povezane teme
koliko je snimanje zuba bezbedno?
Da li su krunice (navlake za zube) rešenje za vas?
Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne? Koji je to nov način snimanja zuba?