Kako se održava fiksna proteza za ispravljanje zuba?

Saveti za pranje proteza za ispravljanje zuba

Žica, bravice i ostali delovi fiksne proteze za ispravljanje zuba mogu otežati pranje zuba, pa je potrebno unekoliko promeniti navike i savladati pranje zuba sa fisknom protezom.

Generalno, pored uobičajenih sredstava za pranje zuba ( četkica za zube , konac za zube i vodica za ispiranje usta ) potreno je uvesti korišćenje međuzubne četkice i naučiti kako se čiste delovi proteza za ispravljanje zuba a kako zubi u novonastalom stanju.

Kako je zube i desni sa fiksnom protezom teško održavati, nekada će biti potreban dodatno stručno čišćenje, ultrazvučnim instrumentima i profesionalnim četkicama i pastama. O ovome je njabolje porazgovarati sa stomatologom tokom kontrole fiksne proteze.

Hrana koju treba izbegavati kada nosite fiksne proteze za ispravljanje zuba

Većinu namirnica koje inače jedete možete konzumirati i tokom nošenja fiksne proteze za ispravljanje zuba. Međutim, treba biti obazriv jer jako čvrsta hrana može iskriviti žicu fiksne ptoreze ili odvaliti bravicu. Zato se, tokom nošenja ove proteze, savetuje izbegavanje namirnica poput agruma (oraha, lešnika, badema); čvrsto voće i povrće poput šargarepe i jabuke ne treba grizti, već jesti iseckane ili termički obrađene. Takođe treba izbegavati lepljive namirnice, poput karamela i žvaka.

Bavljenje sportom tokom nošenja fiksne proteze za ispravljanje zuba

Dok nosite fiksnu protezu možete nastaviti sa bavljenjem svim svojim uobičajenim aktivnostima. Sport je dozvoljen (i poželjan) ali je preporučljivo uraditi novi sportski štitnik za zube , prilagođen novom stanju u ustima. Profesionalno napravljen štitnik amortizuje udarce do kojih slučajno dođe, na taj način štiteći zube od povrede. Pored toga, on obuhvala zube, bravice i luk fiksne proteze- tako sprečavajući da se išta od toga tokom treninga olabavi ili otkači, dodatno povređujući i meka tkiva usta (obraz, usnu, jezik, desni).

Šta raditi kada se bravica ili žica fiksne proteze za ispravljenje zuba otkači

Kada vam ispadne gumica, otkači se bravica ili se pokida žica proteze možete imati problema, ali oni retko zahtevaju urgentni tretman. Zato bez panike pozovete ortodonta i zakažete pregled, ali postoji i nekoliko stvari koje u međuvremenu možete uraditi:

Ukoliko se otkači bravica možete je vratiti na mesto i spojiti sa zubom pomoću voska (koji vam daje vaš ortodont). Istim voskom možete obložiti površinu bravice, kako ne biste povredili meka tkiva ukoliko se bravica ponovo otkači. Ovo je, svakako, privremeno rešenje, pa obavezno pozovite ordinaciju i zakažite pregled.

Ukoliko ispadne gumica samo zakažite termin u ordinaciji kako bi vam bila postavljena nova gumica. U međuvremenu ne morate ništa raditi.

Ukoliko se žica izvuče ili pokida možete iskoristiti gumicu na kraju obične olovke da žicu pomerite u neki položaj u kome vas ona najmanje muči. Ako ne možete da je namestite tako da vas ne bode- stavite na kraj žice malu kuglicu voska. Nikako ne pokušavajte da isečete žicu, jer postoji mogućnost da se povredite dok je sečete ili da slučajno progutate ili aspirirate delić žice. Svakako je potrebno što pre zakazati termin u stomatološkoj ordinaciji, kako bi žica bila srtučno zamenjena.

Ostali problemi kada nosite fiksne proteze za ispravljanje zuba

Kod osoba koje su sklone pojavi afti može se desiti da, zbog dodatne iritacije sluzokože usana i obraza delovima fikne proteze za ispravljanje zuba, afte češće izlaze. Iako ne postoji sredstvo koje će sprečiti pojavu afte, postoje sredstva koja stomatolog može naneti kako bi ona što pre prošla. Možete pročitati još o tome šta možete uraditi kada vam u ustima izađe afta.

Povezane teme

Šta se dešava ako ne peremo zube? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba