4 saveta kako da smanjite prebojavanje zuba

1. Smanjite prebojavanje, ali ne i unos zdravih materija

Mnoge namirnice koje prebojavaju zube ne treba olako izbaciti iz ishrane jer su, ipak, dobre za opšte zdravstveno stanje. Tako su borovnice, ribizle i paradajz sos bogati vitaminima i antioksidansima. Zato nastavite da ih konzumirate, ail umereno, ili ih zamenite drugim namirnicama koje sadrže iste korisne elemente ili imaju sličan efekat: jabuke, grejpfrut, dinja....

2. Korišćenjem slamčice smanjujete prebojavanje zuba

Ukoliko ih unosite slamčicom, napitci bogati kiselnama i pigmetnima će premostiti vaše prednje zube, pa neće biti prebojavanja tamo gde bi ono bilo najvidljivije.

3. Ne zadržavajte napitke predugo u ustima

Ne dozvolite da pića i hrana koja prebojava zube predugo ostaju u vašim ustima. Radije ih brzo progutajte, ali, naravno, tek kada ste sigurni da je hrana dobro sažvakana.

4. Isperite usta nakon jela

Tokom 30 minuta nakon konzumiranja pigmentisane i kisele hrane vaši zubi su izloženi riziku od prebojavanja, jer je tada gleđ hrapavija pa se boje lakše ugrađuju. Zato je najkorisnije u tom periodu ih samo isprati (bez korišćenja četkice, da ne biste dodatno oštetili omekšalu površinu zuba) i uzeti žvaku bez šećera. Žvaka će izazvati jače lučenje pljuvačke, što pogoduje intenzivnijoj obnovi površnog sloja gleđi.Ovde možete saznati i da li je žvaka zdrava za naše zube.

Povezane teme
Beljenje zuba od A do Š! Šta zapravo rade paste za beljenje zuba i koliko su one efikasne
Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba? Koja hrana prebojava moje zube?