Pranje zuba: izbegnite najčešće greške!

1. Dobra četkica za zube je pola posla
Uzmite onu koja odgovara veličini vaših usta, vlakana koja nisu ni previše tvrda ni previše mekana. Četkica mora da bude takva da je njome moguće dohvatiti i očistiti sve površine svih zuba.

Ovde možete pročitati vise o tome koja je četkica za zube najbolja.

2. Naučite pravilnu tehniku pranja zuba
Samo na taj način bićete sigurni da ste sve površine zuba očistili i da ne pravite sebi veće štete nego koristi. Naime, ukoliko zube perete nepravilnim pokretima možete oštetiti same zube ili pak desni oko njih, zbog čega se takođe može javiti upala desni ili labavjlenje zuba.

3. Perite zube 2 puta dnevno, makar po 2 minuta, četkicom i pastom sa fluoridima
Iako se 3 puta dnevno smatra idealnim, pranje zuba 4 ili vise puta dnevno postaje blago kompulzivno. Takođe, preenergično pogrešno četkanje zuba može oštetiti gleđ.

4. Učinite četkanje zanimljivijim tako što ćete svaki put krenuti sa različitog kraja.
Na taj način pranje zuba ćete obavljati sa manje rutine, a samim time: i pedantinije. Pored toga, istraživanja su pokazala da su mnogi od nas skloni da pri kraju pranja malo zbrzaju posao. Čestim menjanjem početnog i krajnjeg segmenta sprečavamo stalno zapostavljanje istih zuba, a to je osnovni način sprečavanja kvarova.

5. Čuvajte svoju četkicu da bi i ona čuvala vas!
Nakon pranja lepo je isperite. Greška je ostaviti pastu na četkici misleći da će ona štititi šetkicu od bakterija- jer između vlakana nakon svakog pranja ostaje, pored paste, i velika količina hrane i bakterija.
Čuvajte četkicu na mestu na kome će se lako osušiti.
Zamenite je novom nakon 3 meseca ili ranije, ukoliko primetite da su se njena vlakna iskrivila.

6. Ne zaboravite prostore između zuba
Pre ili nakon pranja četkicom potrebno je očistiti prostore između zuba. Sve o materijalima i metodama koje Vam stoje na raspolaganju naći čete ovde.

Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah!
Zašto mi desni krvare kada perem zube?
Da li je žvaka korisna ili štetna?
Šta se dešava ako ne peremo zube?