Potamnio mi je samo jedan zub

Ukoliko ste pre nekog vremena vadili živac iz zuba a sada primećujete da je on počeo da tamni- ne brinite! Ovo se vrlo često dešava, a danas postoji čak nekoliko različitih načina da tom zubu vratimo zdravu, belu boju.

Zašto zub potamni?

Nakon vađenja živca može se dogoditi da u zubu ostanu mikroskopski delići krvnih sudova koji su ranije hranili zub. Oni se vremenom razgrađuju otpuštajući pigmente koji onda daju tamnu boju našem zubu.

Isto se može dogoditi i posle udarca u zub (najčešće je u pitanju povreda zuba kod dece tokom igre ili kod odraslih tokom bavljenja sportom bez adekvatnog štitnika za zube)- u zubu se razvija nešto nalik modrici, i on polako potamni. Razlika je u tome što se modrica posle određenog vremena povuče, ali kod zuba to nije slučaj.
Onda je na Vama i doktoru da odlučite želite li da ostavite taman zub, da ga iznutra izbelite nakon vađenja živca ili da dobijete krunicu (navlaka za zube) koja će imati isti oblik i boju kao vaš zub pre povrede.

Koje su mogućnosti lečenja potamnelog zuba?

Najbolja varijanta je svakako izbeljivanje zuba koji je potamneo. Postoje tri načina da se ovo uradi:

1. Površinsko izbeljivanje zuba koji je potamneo, samo njega, istom tehnikom koja se primenjuje kada je u pitanju izbeljivanje svih zuba. U ovom slučaju, nakon što zaštiti desni, stomatolog će namazati određeno sredstvo na zub, i ostaviti ga 20ak minuta da deluje. Zatim se ista procedura ponavlja dok ne budete zadovoljni postignutom bojom

2. Unutrašnje izbeljlivanje zuba- pri kome se u komoricu zuba stavi sredstvo za izbeljivanje zuba, i ono stoji par dana (vi normalno obavljate svoje uobičajene aktivnosti), nakon čega se procedura ponavlja do postizanja željene nijanse.


3. Kod malo jačih prebojenosti koristi se kombinovana tehnika unutrašnjeg i površinskog izbeljivanja zuba

Kod značajne prebojenosti ove metode, međutim, nekada ne mogu da daju dovoljno dobre rezultate. Tada je rešenje navlaka za zube, odnosno veštačka krunica.

Danas se ovakvi problemi (jaka prebojenost otporna na uobičajeno izbeljivanje) mogu rešavati i vinirima. To su porcelanske ljuspice koje se nalepe na spoljnu stranu zuba, skrivajuči njegovu ružnu boju.
Izbeljivanje zuba nakon lečenja- da ili ne?

Svakako da će izbeljivanje zuba uvek imati prednost nad ostalim metodama, jednostavno zato što vam omogućava da zadržite oblik sopstvenog zuba. Sama činjenica da nema brušenja svakako predstavlja dodatni argument. Pored toga, ovo je bezbolna procedura, i premda je potrebno više poseta najčešće ne zahteva nikakav vaš napor, čak ni dugo držanje otvorenih usta.

U nekim slučajevima, međutim, nije moguće tako jednostavno izbeljivanje zuba. Čak i tada možete pokušati sa ovim neinvazivnim načinom pre nego što se opredelite za druge varijante.

Povezane teme
Jesu li crne plombe štetne?
Kada plomba treba da se promeni?
Zašto su moji zubi osetljivi? Karijes- šta je istina a šta zabluda?