Pobedite neprijatan zadah

Ukoliko ste generalno dobrog zdravlja, imate zdrave zube i desni i dobro održavate oralnu higijenu, neprijatan zadah je najverovatnije izazvan bakterijama u korenu vašeg jezika. Predlažemo vam nekoliko načina koje možete izvesti sami, kod kuće, a sve što vam je potrebno je malo vremena i vrlo malo novca.

Navedene korake treba sprovoditi jednom dnevno, a najbolje je ujutru (iako bi se njihovim sprovođenjem uveče dosta poboljšao jutarnji dah)

• Prvi korak predstavlja agresivno trljanje turpijom za jezik ili naopako okrenutom kafenom kašičicom.

Na taj način praktično šišate svoj jezik. Naročito detaljno treba istrljati njegov zadnji deo: skroz do onog „V“ ograđenog sa nekoliko poluloptica. Ali ne dirajte te poluloptice! One su deo pokrivača jezika kome ne treba šišanje. U početku će vam se javljati nagon za povraćanje. Ne brinite, to je normalno, ali vremenom se nagon stišava, pa će ovaj postupak posle nekog perioda prestati da bude toliko nerijatan. Zapamtite, trljanje treba da bude dovoljno jako da očisti vaš jezik, ali nikako ne treba izazvati bol ili krvarenje!

Ukoliko pogledate ili pomirišete ono što ste na ovaj način skinuli sa svog jezika postaće vam jasno odakle potiče neprijatan dah koji vas je mučio.

• Nakon što ste jezik očešljali, pozabavite se preostalim bakterijama i njihovim gasovima koji i dalje prete da vas obrukaju.

Bakterije odgovorne za neprijatne mirise su anaerobi. To znači da ih kiseonik iz hidrogena ubija. Takođe, kiseonik koji se oslobađa iz hidrogena neutrališe neke od neprijatnih gasova.

U bilo kojoj apoteci tražite da vam naprave 1,5% hidrogen (ili kupite onaj koji se inače u prodaje: njegova koncentracija je 3%, pa ga pre upotrebe pomešajte sa jednakom količinom obične vode). 1,5% hidrogenom isperite usta a zatim ponovite trljanje jezika, ovog puta sa dodatkom malo 1,5% hidrogena.

Ukolko pored ovoga neprijatan zadah ne jenjava trebalo bi potražiti druge uzroke.
Mudro je i konsultovati se sa stomatologom, jer neki od uzroka ove neprijatne pojave mogu biti opasni i po vaše opšte zdravlje.

Povezane teme
Odakle potiče neprijatan zadah? Šta raditi kada afte u ustima već izbiju?
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Suva usta: kako se boriti protiv toga?