Zašto su moji zubi osetljivi?

(nastavak)

• Zbog pukotina u gleđi

Grizete slagoled? Grickate led ili staklene bombone? Sve ovo vodi iskrunjenim zubima, sa malim naprslinama na gleđi. Kroz ovako nastalu pukotinu lako prolaze nadražaji do zubnog živca, ali lako prolaze i bakterije. Ukoliko primetite da su vam zubi osetljiviji i imaju uspravne pukotinice po gleđi dobro je fluorisati ih: ova procedura kratko traje i bezbolna je, a može dosta ojačati vaše zube, čak i kada se pukotina već formirala!

Ovde možete pročitati više o tome čemu služi fluorizacija zuba.

• Zbog škripanja zubima

Gleđ je najčvršće tkivo u našem telu, ali čak ni ona nije otporna na snagu kojom vaši mišići taru donje zube o gornje dok njima škripite. Ukoliko imate ovu naviku vremenom se gleđ vaših zuba troši, pa oni mogu postati osetljivi. Ovo, međutim, nije česta situacija: češće se zubi vremenom naviknu, pa ne osećate bol u zubima, ali osećate bol u zglobu. Tada je dovoljno baviti se glavnim problemom, a to je škripanje zubima. Na raspolaganju vam stoje vežbe, promena nekih navika, ishrane i noćni štitnici za zube.

Pročitajte više o tome kako se sami možete boriti protiv škripanja zuba.

• Zbog karijesa

Karijes može biti toliki da dođe blizu živca zuba, i tada zub boli na najmanji nadražaj: na toplo, hladno, slatko, nekada čak i na vazduh. Dobra oralna higijena, pravilna ishrana i redovne stomatološke kontrole pomoći će vašim zubima da dobro izgledaju i, još bitnije, da ne bole.

• Budite dobri prema svojim ustima

Ne morate sve sami: razgocarajte sa stomatologom da biste saznali koji je razlog osetljivosti u vašem slučaju. Zavisno od uzroka možda će biti potrebno da promenite vrstu četkice koju koristite, možda da uzmete pastu namenjenu osetljivijim zubima ili da kosristite sredstvo za ispiranje usta sa fluorom. U svakom slučaju nekada je dovoljan samo savet, pa ne oklevajte da ga potražite.

Nazad

Strana: 1 2Povezane teme:

Korišćenje konca za zube-izgovori više ne važe
Pobedite neprijatan zadah
Pranje zuba- izbegnite najčešće greške
Šta je zubni kamenac i zašto on predstavlja problem
Većinu ljudi je makar jednom namučio problem lošeg zadaha
Zašto mi desni krvare