Odakle potiče neprijatan zadah?

(nastavak)

3) JEZIK- naročito njegov najudaljeniji deo. Naime, najveći deo jezika pokriven je strukurama koje zovemo: papile. Postoje tri vrste papila, ali najbrojnije su filiformne ili končaste papile. One su, kako im i ime kaže, slične dlačicama a slično njima i neprekidno rastu. Uobičajeno je da one rastu do neke granice, a onda se vrh odlomi. Na prednjem delu jezika, gde je on stalno u pokretu i kontaktu sa zubima i hranom, do toga dolazi lakše.
Na zadnjem delu jezika otpadanje vrhova končastih papila je sporije, pa one mogu dostići veću dužinu, pa prostpr između njih predstavlja idealnu podlogu za bujanje bakterija o kojima smo ranije pričali.

KOJA JOŠ STANJA I BOLESTI MOGU IZAZVATI NEPRIJATAN ZADAH?

• SUVA USTA i sva ona stanja koja su sa time povezana:

Pljuvačka je neophodna kako bi vlažila usta i spirala iz usta ostatke hrane i mrtve ćelije koje se mogu nataložiti na jeziku, obrazima i zubima. Ukoliko nje nema (ili je ima suviše malo) ove supstance se raspadaju uzrokujući neprijatan dah.
Suva usta ili xerostomia su posledica nedovoljnog lučenja pljuvačke, i često prate starost, šećernu bolest, Sjogrenov sindrom, zračnu terapiju nakon uklanjanja tumora. Manjak pljuvačke prati i uzimanje nekih lekova kao što su oni za smanjenje krvnog pritiska, zatim diuretici, sedativi i drugi.

Postoje sredstva koja mogu pojačati lučenje pljuvačke (najbrže deluje: žvaka!),kao i ona koja glume pljuvačku. Zavisno od uzroka Vaš stomatolog će Vam preporučiti ono koje je u Vašem slučaju najdelotvornije!

Ovde možete pročitati više o tome kako nastaju suva usta.

• HRANA

Na koji način hrana koju jedemo utiče na dah?

Sve što pojedemo u crevima se razlaže da bi najsitnije komponente ušle u krvotok i preko njega se prenele do pluća. Tu se u vidu gasova neki od ovih sastojaka polako oslobađaju, otpuštajući određene mirise. Da bi, na primer, miris luka koji smo pojeli prestao da se oseća potrebno je onoliko koliko i da se krvotok od njega pročisti: dakle 8 sati. Sada je jasno i zašto nikakvo četkanje ni žvake ovde ne pomažu.

Hrana, međutim, može biti i naš saveznik: ukoliko neprijatan miris potiče iz usta, od anaerobnih bakterija, jogurt Vam može pomoći! Naime, on sadrži dobre bakterije, koje sprečavaju bujanje onih loših, i to ukoliko svakog dana popijete samo jednu čašu jogurta.
Žvake (izaberite one bez šećera, koje sadrže xylitol) pojačavaju lučenje pljuvačke, a samim time i spiranje loših materija iz usta.

• Neka stanja i bolesti koja nemaju veze sa ustima

Od ovih na umu treba imati infekcije disajnih puteva, kao što su prehlade, bronhitis, pneumonia, hronična upala sinusa; zatim bolesti želuca (gastritis i refluks), bolesti jetre i bubrega.

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Koje dijete izazivaju neprijatan zadah?
Da li je žvaka korisna ili štetna? Suva usta: kako se boriti protiv toga?