Odakle potiče neprijatan zadah?

Većinu ljudi je makar jednom namučio problem lošeg zadaha. To je pitanje zdravlja, ali se često (ne uvek bez razloga) poistovećuje sa lošom higijenom i nemarom. Ovakav problem može uticati na samopuzdanje, socijalni status, zdravlje. Pogrešno je, međutim, uverenje da je uzrok lošeg zadaha uvek u ustima. Nekada je to problem sa želudcem ili plućima. Na dah, pored pobrojanog, mogu uticati i lekovi koje uzimate, neke bolesti, hrana, doba dana. Ovaj tekst pomoći će vam da saznate više o mogučim uzrocima kao i mogućnostima lečenja ovog problema.

KAKO BAKTERIJE UTIČU NA DAH?

U zdravim ustima nalazi se veliki broj bakterija, ali one su u ravnoteži: kako međusobno tako i sa strukturama u ustima. Ove bakterije nazivamo ’normalnom florom’. Kada, usled delovanja različitih faktora, dođe do poremećaja te ravnoteže, štetnim bakterijama je omogućeno da se razmnožavaju.
One prepađuju ono što im je na raspolaganju (hranu koju nismo oprali nakon jela, sastojke pljuvačke...) i proizvode mnoge supstance odgovorne za neprijatan dah. To su hidrogen sulfid (miris pokvarenih jaja), metil merkaptan(miriše kao pokvareni kupus; to je, inače, supstnca koja se dodaje prorodnom gasu kako bi mu dala prepoznatljiv miris) i dimetil sulfid (miris pokvarenog povrća). Ovi mirisi odgovorni su i za neprijatan dah.

GDE SE OVE BAKTERIJE MOGU RAZMNOŽAVATI?

Ovo su takozvane anaerobne bakterije, što znači da uspevaju tamo gde nema kiseonika, a da ih, suprotno tome, kiseonik ubija. Koja su onda mesta u ustima gde se one mogu naći i odakle, samim time, potiču neprijatni mirisi? Krenimo redom:

1) ZUBI: naročito oni koji imju stare ispune(plombe), oni iz kojih je ispun ispao, ali i drugi, što će najlakše uočiti Vaš stomatolog u detaljnom pregledu. Karijes je ništa drugo do mrtvo tkivo zuba, koje je uz to i naseljeno bakterijama. Tako nastala masa je mekana pa lako upija i tečnosti iz hrane koju jedete, zbog čega ovi mirisi vremenom postaju sve neprijatniji.
Ovo je najlakše rešiv od svih uzroka lošeg zadaha, ali ukoliko se ne leči u ovom stadijumu može izazvati brojne posledice po vaše zdravlje.

2) DESNI, naročito u okolini zuba koji su ne stoje pravilno u nizu, onih na kojima se nalazi velika plomba, krunica, most; zatim mesta na kojima se nakon obroka hrana zadržava, kao i prostor oko umnjaka. Na ovim mestima desni su sklonije upali, i mogu da krvare prilikom četkanja ili čišćenja koncem, pa problematično mesto možete i sami lako prepoznati. Usled upale polako se uništava zdravo tkivo, čto predstavlja i odličnu podlogu bakterijama, pa dok trepnete: neprijatni mirisi već počinju da se šire.
Terapija najčešće podrazumeva uklanjanje naslaga na zubima i desnima u okolini problematičnog mesta (ovo radi stomatolog) i, nakon toga, detaljno i pedantno održavanje oralne higijene četkicom, pastom, koncem za zube i sredstvom za ispiranje koji će vam preporučiti stomatolog.

Dalje

Strana: 1 2


Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Koje dijete izazivaju neprijatan zadah?
Da li je žvaka korisna ili štetna? Suva usta: kako se boriti protiv toga?