Da li su veštačke krunice (navlake za zube) rešenje za vas?

(nastavak)

Koje vrste navlake za zube postoje?

Krunice se mogu praviti kao privremene ili kao trajne, pa se shodno tome razlikuje materijal od koga su izrađene. Privremene krunice se uglavnom modeluju od akrilata ili kompozita, nekada nemaju savršen izgled, ali one ionako služe samo da premoste period potreban da se u laboratoriji naprave definitivne, trajne zubne navlake.

Trajne zubne krunice prave se od nešto čvršćih materijala: metala, keramike ili njihove kombinacije.

Iako se danas ređe izrađuju, metalne krunice i dalje imaju svojih prednosti: za njihovo postavljanje potrebno je najmanje mesta- što znači da se tokom pripreme zub najmanje brusi. Dalje, ove krunice su mehanički najotpornije na habanje i odlamanje delova. Njihov nedostatak (i, ujedno, razlog iz koga su danas sve više potisnute) jeste činjenica da nemaju lepu boju: one su najčešće tamno sive ili zlatne.

Metalokeramičke krunice zapravo imaju kao bazu sloj metala, ali je preko njega sloj keramike (porcelana). Metal ovoj krunici daje otpornost na sile žvakanja i na pucanje, a keramika joj daje boju zuba. Ove krunice se kod nas najčešće izrađuju.

Keramičke krunice su nezamenjive za prednje zube, kod kojih estetika mora biti savršena. Takođe predstavljaju odlično rešenje za osobe koje su sklone alergiji na metale. Iako je ranije važilo da su keramičke krunice slabije nego metalokeramičke- to više nije slučaj. Tehnologija je učinila da svuda u svetu keramika polako potpuno zamenjuje metalokeramičke krunice. Ove navlake za zube su i nešto skuplje od prethodno nabrojanih, što ih kod nas čini i manje popularnim.

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?