Da li su veštačke krunice (navlake za zube) rešenje za vas?

Veštačke krunice (navlake za zube) su kapice koje se stave preko zuba, a imaju oblik prirodne krunice (to je onaj deo zuba vidljiv u ustima). One imitiraju pravi zub i imaju iste funkcije kao i naši zubi. Saznajte kada se preporučuju navlake za zube, koje vrste postoje i koja je za vas najpogodnija.

Kada će vam stomatolog preporučiti izradu krunice?

Kada zbog prethodnih kvarova i plombiranja već nedostaje veliki deo zuba

Tada preostali, zdravi deo zuba, nije u stanju da čvrsto veže toliko veliku plombu za sebe, niti da podnese pritisak žvakanja. Stavljanje plombe u ovom slučaju može se završiti komplikovanim pucanjem zuba posle koga je jedino rešenje njegovo vađenje. Da bi se zub spasao radije se ojačava navlakom.

Ukoliko se odlomio veći deo vašeg zuba

Kada su zubi natrpani jedan preko drugog
Iako je u ovakvim slučajevima bolje rešenje nošenje proteze za ispravljanje zuba , navlake za zube takođe mogu poboljšati izgled i istovremeno zaustaviti dalju upalu desni oko natrpanih zuba.

Kod zuba koji je promenio boju, a nije ga moguće izbeliti tako da se estetski uklapa uz ostale vidljive zube.

vaš prirodan zub ima nepravilan oblik, ukoliko je krunica zuba istrošena ili previše sitna, stavljanjem navlake preko njega mogu se postići odlični rezultati

Kada ste ugradili implant
Implant, naime, nadomešćuje koren zuba, a dalje je potrebno na njega dodati i deo koji će imitirati krunicu.

Ukoliko nedostaje zub , da bi se on nadoknadio nekada je potrebno uraditi most. Tada se na okolne zube stavljaju navlake (krunice)

Budite, međutim, svesni da predlog za izradu krunice može dati samo vaš stomatolog, nakon pregleda i snimanja zuba. Istovremeno, doktor/ka će odrediti i koja vrsta navlake je za dati zub najbolje rešenje.

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?