Može li se sprečiti povreda zuba?

Povrede zuba spadaju u najčešće povrede: statistika pokazuje da čak svako 5. dete i svaki 4. odrasli tokom života doživi povredu zuba!

Iako je mnogo nepredvidivih faktora koji utiču na ovakav ishod, postoje i oni koje možemo unapred uočiti. Saznajte koje su to stvari koje vas i vaše dete ugrožavaju u svakodnevnim aktivnostima i tokom bavljenja sportom kako biste mogli da sprečite ili makar ublažite posledice nemilih situacija.

Šta nas to ugrožava?

Kao i inače u životu- istaknute stvari prve stradaju. U ovom slučaju to su prednji zubi, naročito gornji. Kada su ovi zubi naročito istureni ili je gornja usna kratka –povreda zuba je mal te ne neminovna.

Ukoliko same vilice imaju nepravilan položaj to se smatra dodatnim faktorom rizika za nastanak povrede.

Zub koji nije dovoljno čvrst neće moći da se suprotstavi ni najmanjoj sili. Ako je, dakle, zub pokvaren (u narodu se, ne bez razloga, kaže: šupalj zub) on će se vrlo lako polomiti i pri najblažem padu ili slučajnom udarcu.

Vrsta sporta takođe utiče na verovatnoću povređivanja. Tokom bavljenja ekstremnim i kontaktnim sportovima mogućnost nastanka povreda zuba višestruko raste. Kod dece, zbog nedovoljno razvijene koordinacije i kontrole pokreta, kao i zbog temperamentnijeg ponašanja povrede su takođe učestalije.

Sprečiti ili lečiti?

Činjenica je da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o potrebi zaštite od povreda zuba tokom bavljenja sportom. Na svakome od nas je, zato, da se zapita ’Šta ako...?’ i da razmisli koliko bi se loše osećao ako sutra ne bude imao predjni zub, da razmisli koliko bi onda novca, vremena i truda dao kada bi mogao to da promeni. Iako savremena stomatologija poznaje mnoge načine naknade nedostajućih zuba, vaš, pravi i živ zub je svakako nezamenjljiv.

Zato vam nudimo nekoliko smernica kako može zaštititi svoje i zube svog deteta tokom fizičke aktivnosti.

VI VS POVREDA ZUBA

Zaštita zuba počinje od vrlo jednostavnih, jeftinih, ali jako bitnih stavki: pre svega treba održavati zube zdravima, kako bi, ukoliko i dođe do pada ili udarca, imali šansu da se odupru sili. Zato vodite računa o svojim zubima i redovno kontrolišite njihovo zdravlje.

Rekli smo da je druga stavka koja potencira nastanak povreda zuba- nepravilan položaj zuba ili vilica. Stomatolog specijalista za ove nepravilnosti zove se ortodont. Korisno je zakazati pregled kod njega kako biste na vreme otkrili postoji li u vašem slučaju veća opasnost od povređivanja vilica i zuba.

Na kraju, postoje sportski štitnici za zube, koji se preporučuju svima, bez obzira na uzrast. Ovi štitnici se rade po ličnim merama, za svaku osobu pojedinačno. Pri tome se uzima u obzir pol, starost i namena, jer intenzivnije bavljenje, naročito agresivnijim, sportovima zahteva štitnike veće debljine i veće otpornosti.

Povezane teme

Da li su krunice (navlake za zube) rešenje za vas? Kako izabrati sportski štitnik za zube?
Zaštitite zube svog deteta Pomozite svom detetu da prestane sa sisanjem prsta