Vaš stomatolog mora da zna za sve lekove koje pijete

Često se dešava da pri poseti stomatologu mislite da se njega ne tiče vaše opšte zdravstveno stanje jer on radi samo po ustima. Ovo je, međutim, zabluda, i to zabluda koja vas može mnogo koštati.
Naime, mnogi lekovi koje pijete zbog, recimo, regulacije krvnog pritiska ili za razređivanje krvi mogu izazvati obilno krvarenje tokom najobičnije stomatološke intervencije. Ukoliko je, pak, vaš stomatolog svestan vaše terapije on će intervenciju prilagoditi vašem stanju ili se dogovoriti sa vašim lekarom o promeni doze ili vrste lekova.

Takođe, ukoliko imate ugrađen pejs mejker stomatolog vam ne sme uklanjati kamenac sa zuba ultrazvukom. Tada će se radije opredeliti za čišćenje zuba ručnim instrumentima.

Morate još biti svesni i da neki lekovi koje ste skoro prestali da pijete i dalje postoje u vašem krvotoku, te da i oni mogu predstavljti problem. Radi sopstvene sigurnosti napomenite i svaku terapiju koju ste imali u poslednjih nedelju dana kao i sve lekove koje uzimate na svoju ruku. Sve ovo pomoći če stomatologu da napravi efikasan ali i bezbedan plan terapije za vas.

Povezane teme
Dijabetes i oralno zdravlje Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Da li su i vama usta stalno suva? 7 Stvari koje možda niste znali - o raku usta!
Koliko vlakana ima jedna četkica za zube?

Najzanimljivije i najtačnije odgovore možete pronaći na našoj fejsbuk strani!