Korišćenje konca za zube: Nema više opravdanja!

(nastavak)

Izgovor #3: Nemam dovoljno dobru koordinaciju pokreta da bih koristio konac

Za ljude sa slabijom manuelnom koordinacijom, bolovima u rukama, paralizom ili amputacijom - takođe postoje sistemi za čišćenje usta.

Najbolja opcija je zubni konac na držaču. Držači su plastični, oblika slova Y, pa se koriste pomoću samo jedne ruke. Moguće je, takođe, umesto konca koristiti čačkalice za zube, dentalne stimulatore il posebne četkice za međuzubme prostore.

Izgovor #4: Nemam vremena za korišćenje zubnog konca

Kada jednom savladate tehniku korišćenja konca za kvalitetno čišćenje zuba biće vam dovoljno 4-5 minuta dnevno. Međutim, makar 60 sekundi čišćenja biće veoma korisno za zdravlje vaših zuba. Kao i sa vežbanjem i drugim korisnim stvarima u životu: stvar je u tome da korišćenje konca vama postane navika.

Izgovor #5: Boli me/krvare mi desni kada koristim konac

Ukoliko korišćenje konca za zube izaziva bol ili krvarenje velike su šanse da se kod vas već razvila upala desni ili parodontopatija -upravo ona stanje koje se sprečava korišćenjem konca. Jedno što onda ne smete da uradite jeste da prestanete sa korišćem konca za zube. Budite uporni i pedantni, i bol i krvarenje bi trebalo da prestanu u roku od jedne ili dve nedelje. Ukoliko se to ne dogodi porazgovarajte sa doktorom.

Saznajte i zbog čega se još javlja krvarenje desni, kao i kakvo je sprečavanje i lečenje upale desni moguće kod kuće.

Izgovor #6: Moji zubi su suviše razdvojeni/suviše zbijeni da bih koristio konac

Ukoliko vam običan, nenavoštan konac ne odgovara možete probati onaj koji je premazan voskom, koji je klizaviji pa lakše prolazi između zbijenijih zuba.

Ukoliko između vaših zuba postoje veći razmaci možete, kao lakšu varijantu, razmotriti korišćenje međuzubnih (interdentalnih) četkica za zube.
Ukoliko imate problem sa iznalaženjem konca koji vama odgovara porazgovarajte sa stomatologom- ona vam možda može pomoći u izboru.

Izgovor #7: Konac za zube mi se kida

Kidanje konca najčešće je izazvano karijesom na zubu koji je, zbog takvog položaja, teže videti. Mogući razlozi su i novi karijes oko postojeće plombe, krunica koja neadekvatno stoji i slično. U svakom slučaju treba konsultovati stomatologa.

I, za kraj, zapamtite: Koncem ne morate da čistite sve zube,već samo one koje želite da sačuvate!

Nazad

Strana: 1 2Povezane teme
Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?
Kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba Koja četkica za zube je najbolja?