Korišćenje konca za zube: Nema više opravdanja!

Ljudi nalaze razna opravdanja za nekorišćenje konca za zube. Ali, stomatolozi tvrde, postoji lak način korišćenja konca koji prkosi svakom opravdanju.
Koristite li vi konac za zube? Ili, kao većina, uvek nađete izgovor zašto ne možete?

Kada govorimo o oboljenjima desni i sprečavanju gubitka zuba korišćenje konca je čak važnije od korišćenja četkice za zube. Na ovaj način sprečava se upala desni, krvarenje desni, parodontopatija i mnoga druga oboljenja. I pored toga stomatolozi čuju razna opravdanja za neredovno korišćenje konca. Postoji, međutim, kontraargument za svako od njih:

Izgovor #1:

Između mojih zuba se ne zadržava hrana, pa ja ne moram da koristim konac za zube
Konac ne otklanja samo ostatke hrane, već i plak, naslagu sastavljenu od sastojaka pljuvačke i bakterija, koja se normalno stvara na svim zubnim površinama, pa tako i između zuba. Upravo je plak taj koji, ukoliko dovoljno dugo stoji na jednoj površini, izaziva karijes zuba, upalu desni, oboljenje vlakana koja drže zub i, na kraju- gubitak zuba. Korišćenje konca za zube je jedini način da uklonite plak između zuba.

Izgovor #2: Ne znam kako se koristi konac za zube

Korišćenje konca za zube nije lako. Ali vežbom se, i u ovom slučaju, postiže savršenstvo.
Evo kako Američka Asocijacija Stomatologa objašnjava postupak:

• Počnite sa oko 40 cm konca. Namotajte veći deo konca oko srednjeg prsta leve ruke, a ostatak oko srednjeg prsta desne ruke. Između namotanih delova neka ostane 4-5 cm zategnutog konca.

• Nenamotani, srednji deo, uhvatite čvrsto palčevima i kažiprstima obe ruke, i lagano provucite konac između poslednjeg i pretposlednjeg zuba u gornjem nizu, sa desne strane.

• Neka konac zadje malo dublje od linije desni. Sada ga zategnite, i povucite van, tako da klizi po površini poslednjeg zuba, čisteći je. Isto ponovite još jednom ,ali neka konac sada klizi po zadnjoj površini pretposlednjeg zuba.

• Ponovite postupak između pretposlednjeg i zuba ispred njega, i tako redom za sve zube u gornjoj, pa za sve u donjoj vilici.

• Pri svakom čišćenju nove površine odmotavajte novu količinu konca sa leve ruke, a iskorišćeni deo namotavajte na srednji prst desne ruke.

Ne zaboravite da koncem očistite i zadnje površine zadnjih zuba, jer je do njih nekada teško doći četkicom za zube, pa se zato nanjima najčešće javlja karijes, a oko njih oboljenje desni.

Dalje

Strana: 1 2Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah!
Zašto mi desni krvare kada perem zube?
Da li je žvaka korisna ili štetna?
Šta se dešava ako ne peremo zube?