Koliko je snimanje zuba bezbedno?

Izlaganje ma kojoj vrsti zračenja (uključijući i sunčeve zrake, minerale iz tla, zračenje koje emituju vaši kućni aparati, pa, na kraju krajeva, i radiološko snimanje) može oštetetiti tkiva i ćelije. Srećom, doze zračenja kojima ste izloženi tokom snimanja zuba su izuzetno niske!

Napredak u stomatologiji tokom prethodnih decenija doveo je do toga da su doze zračenja koje emituju danjašnji rendgen aparati jako niske. Neke od inovacija napravljenih radi naše bezbednosti ukljčuju cev koja usmerava zrake i ograničava ozračeno područje na jako mali prostor; zatim novi filmovi koje je dovoljno kratko izložiti zračenju naspram starih kod kojih je to vreme bilo znatno duže; držači filma koji se postavljaju u usta kako bi sprečili da film isklizne, a samim time i potrebu za ponovnim snimanjem.

Pored toga, tokom snimanja je obavezno koršćenje kecelja koje sadrže sloj olova- on sprečava da zraci rasejani okolo dođu do vašeg tela, time vas dodatno štiteći. Na kraju, zakon propisuje obavezne kontrole rendgen aparata koji se koriste u stomatologiji.Povezane teme
6 Saveta za bezbednije snimanje zuba Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne? Koji je to nov način snimanja zuba?