Koji je to nov način snimanja zuba?

Postoji nova tehnologija snimanja zuba i vilica koju neki stomatolozi već koriste, a i ostali će uskoro početi. Zove se 3D (trodimenzionalno) snimanje zuba. Umesto da dobijete običnu projekciju snimanog predela u dve dimenzuje sada je moguće posmatrati predeo koji nas interesuje kao kamericom, u 3 dimenzije. Umesto da razvijaju snimak na filmu, u mračnoj komori, rendgen centri sada mogu elektronskim putem ovaj prikaz direktno prenositi do kompjutera vašeg stomatologa ili narezati na disk.

Postoji mnogo divnih prednosti ove tehnologije, a mi vam prenosimo nekoliko:

• Uz 3D snimanje zuba možete smanjiti dozu zračenja kojoj ćete biti izloženi. Ovo je naročito značajno ukoliko planirate fiksnu protezu ili implant, pa je potrebno uraditi nekoliko različitih snimaka: ovi novi aparati vam omogućavaju da uz samo jedno izlaganje zracima imate snimak neuporedivo boljeg kvaliteta, u sve 3 prostorne dimenzije.

• Slika dobijena na ovaj način može se uvećavati mnogo puta, i tako joj nikakva nepravilnost ne može promaći, za razliku od standardnih dvodimenzionih snimaka. Za vas kao pacijenta to znači veću sigurnost pri postavljanju dijagnoze i izvođenju tretmana.

• Iste snimke, u roku od par sekundi, može pogledati i drugi specijalista sa kojim vaš stomatolog sarađuje, pa ćete lakše dobiti i drugo mišljenje.

• Program koji je pridružen aparatu za 3D snimanje zuba omogućava doktorki da rotira zub ili svaki drugu strukturu koja bude sumnjiva, da je pregleda iz svakog ugla, pa samim tim sa većom sigurnošću dijagnostifikuje sve što se dešava, čak i u kosti!

• Svaki detalj može se vrlo precizno izmeriti, što sa ranijim snimcima nikako nije bilo moguće. Ovaj aparat čak može meriti gustinu kosti, i tako mnogo pomoći u dijagnozi i planiranju vaše terapije, naročito ukoliko imate parodontopatiju, ciste, planirate implnate i slično

• Pored toga, nema potrebe da čekate da se razvije film, već u roku od par sekundi svoj snimak možete imati na papiru, disku ili elektronskim putem prenet vašem stomatologu.

Da li u Srbiji postoji ova tehnologija?

Verovali ili ne: sada je i u Srbiji moguće snimiti vilice i zube u 3 dimenzije. Za sada takvu uslugu nudi Roortodigital centar u Beogradu.Povezane teme
6 Saveta za bezbednije snimanje zuba Čemu služi zubni most?
Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne? Koliko je snimanje zuba bezbedno?