Koja je četkica za zube najbolja?

1. Ona koja je odgovarajuće veličine

Četkice koje imaju veliki radni deo (to je onaj deo na kome se nalaze vlakna) teško zalaze oko bočnih (’zadnjih’) zuba pa tako i posle pranja ostavljaju hranu u vašim ustima. Izaberite, zato, četkicu koja ima malu glavu.

2. Ona koja je istovremeno dovoljno gruba da bi očistila naslage sa zuba i dovoljno nežna da pri tome ne ošteti gleđ ili desni oko zuba

Na pakovanju četkice uvek se nalazi oznaka koja govori koliko su vlakna četkice gruba. Obično četkica za zube na pakovanju ima oznaku ’hard’ (čvrsta), ’medium’ (srednje) ili ’soft’ (meka). Danas postoje i specijalizovane četkice, sa oznakama ’super soft’ i ’ultra soft’. Stomatolozi (naročito parodontolozi- to su stomatolozi specijalizovani za bolesti desni) najčešće preporučuju korišćenje četkice što mekših vlakana. Međutim, četkice za zube sa oznakom ’ultra soft’ ipak ne treba koristiti svakodnevno, jer su namenjene osobama koje imaju neku ranicu u ustima. Njihova vlakna nisu dovoljno čvrsta da bi detaljno očistila vaše zube. Radije se opredelite za četkice na kojima piše ’soft’ ili ’super soft’.

3. Prirodna ili veštačka vlakna?

U ovom slučaju: ipak veštačka! Naime, ukoliko koristimo četkice prirodnih vlakana nikada ne možemo biti sigurni u to da su sva vlakna iste čvrstoće. Dalje, bakterije se teže razmnožavaju na materijalu od koga su izgrađena veštačka vlakna nego na četkicama od prirodne dlake.

4. Četkica za zube koju je lako i udobno držati

Deci i osobama koje nisu previše spretne preporučuje se korišćenje četkice sa debljom i kraćom drškom, kako bi je mogli sigurnije držati i lakše kontrolisati. Reljef na dršci svakako će smanjiti klizanje četkice, i omogućiti vam lakše i pravilnije pranje zuba.

5. Manuelna ili električna četkica?

U poslednje vreme postoje agresivne kampanje proizvođača električnih četkica za zube sa ciljem da ovo rešenje nametnu kao superiornije. Manuelno prosečno spretne osobe u stanju su da zube jednako dobro ili čak bolje operu običnom četkicom: postoje brojne studije koje su ovo dokazale i moj stav je, stoga, da električna četkica može biti dobra pomoć jedino osobama koje imaju neku manuelnu disfunkciju ili hendikep.Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah!
Zašto mi desni krvare kada perem zube?
Pranje zuba- izbegnite najčešće greške
Šta se dešava ako ne peremo zube?