Kako nadoknaditi nedostajući zub?

(nastavak)

Fiksna proteza

To je proteza koja se nosi kako bi se zubi ispravili, sa dobrim rezultatima i kod odraslih osoba, pa predstavlja odličan način da se preostali zubi rasporede tako da održe zdrav zagrižaj i lep izgled. Ovo rešenje ne samo na ne šteti, već pogoduje i izgledu i zdravlju ceokupnog viličnog sistema i zuba. Naročito je pogodno ukoliko su preostali zubi ’natrpani’, jer se u tom slučaju nošenjem proteze istovremeno rešavaju oba problema. Međutim, ovo rešenje je vremenski zahtevno- preporučljivo je nositi ovu protezu minimum godinu dana.

Zubni mplantati

To su veštački zubi koji su, poput prirodnih, usađeni u viicu. Zubni implant zapravo ’imitira’ koren zuba, a na njega se naknadno postavi veštačka krunica. Ovo je jedno realtivno brzo rešenje, pogodno i zbog toga što se ostali zubi ni na koji način ne diraju. Ukoliko su preostali zubi pravilno raspoređeni u zubnom nizu- implantat se generalno smatra najboljom solucijom. Da bi, međutim, implantat mogao da se postavi potrebna je određena debljina i gustina kosti, što će oralni hirurg proceniti na osnovu pregleda i analize 3d snimka .

Zubni most

Pravi se od nekoliko zubnih navlaka , koje su spojene tako da formiraju jednu celinu, a služe da bukvalno ’premoste’ rupu nastalu gubitkom zuba. Da bi se most postavio potrebno je okolne zube posebno pripremiti. Ovo je najbrža i najjeftinija varijanta, ali kako je potrebno brusiti nekada potpuno zdrave okolne zube- uvek se radije treba opredeliti za neku od prethodnih opcija.

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Može li se sprečiti povreda zuba? Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?