Kako nadoknaditi nedostajući zub?

Nakon vađenja zuba na mestu gde je on stajao ostaje rupa. Pored lošeg izgleda, ovaj prazan prostor šteti okolim zubima, viličnim zglobovima, pa čak i celokupnpm zdravlju! Krezub izgled i gestikulacija koju ljudi često razviju kako bi sakrili ’rupu’ (bilo u vidu tikova, grimasa, ili prekrivanja usta šakom tokom govora i smeha) mogu uticati na socijalni status i samopouzdanje. Srećom, savremena stomatologija nudi različita rešenja, a ovde možete saznati koje vam opcije stoje na raspolaganju i koja je i zašto baš za vas najbolja.

Zašto je potrebno nadoknaditi nedostajući zub kada ih ima još toliko?

Kada je jedan zub izvađen ili ukoliko uopšte nije nikao, ostali zubi nakriviće se da bi popunili rupu. Ovako se remeti harmoničnost niza zuba, pa i obrazi, koji su se formirali u skladu sa visinom i oblikom zuba, gube tonus i opuštaju se, viseći kao kod psa.

Kosti vilice nedostaje prirodna stimulacija pa ona menja oblik, tako da brada poprima izgled kakav imaju veštice u crtanim filmovima. Tako se menja čitav vaš lik. Pored toga što je estetski loše, ovakvo stanje polako nas tera da žvaćemo na drugu stranu, pojačano opterećujući vilični zglob te strane. Ovo je neprirodno stanje za naše mišiće i vilice, pa može, na duže staze, dovesti i do ozbiljnih oboljenja viličnih zglobova. Neretko se, uz sve ovo, dešava da osoba, pokušavajući da sakrije ’rupu’, razvije naviku da se smeje na jednu stranu ili potpuno krije usta tokom govora, što je dodatno opterećujuće i u socijalnim kontaktima sve manje prihvatljivo.

Nedostatak bočnih zuba pre svega negativno deluje na funkcionisanje viličnih zglobova, ali se odražava i na žvakanje hrane, zbog čega se posledice protežu i na celokupno zdravlje. Prelazak na mekaniju ili kašastu hranu povlači za sobom slabije zdravlje i, često, gojaznost.
Nedostatak prednjih zuba prevashodno je problematičan sa aspekta estetike i izgovora pojedinih glasova, koje biva otežano ili čak onemogućeno.

Kako mogu nadoknaditi zub?

Postoji nekoliko načina da se nadomesti izgubljeni zub, a stomatolog će najbolje proceniti koja je varijanta baš za vas najpodesnija. Možete, međutim, pročitati koje se opcije preporučuju, šta koju od njih čini dobrom a koje su joj mane.

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Može li se sprečiti povreda zuba? Šta (ne) raditi nakon vađenja zuba?