Kako da ojačate površinu svojih zuba

Fluorizacija zuba: šta treba znati

1. Zube je preporučljivo fluorisati na 6 meseci do godinu dana.

Češča primena nema opravdanja, naročito obzirom da većina zubnih pasti već sadrži male koncentracije fluorida, dovoljne da neko vreme održavaju postignute rezultate. Nemojte, međutim, izbegavati ovaj tretman, jer je bezbolan a može mnogo doprineti zdravlju vaših zuba.

2. Da bi fluor dobro delovao treba ga naneti na potpuno čiste zube.

Najbolje je, zato, da vreme fluorisanja uskladite sa redovnom kontrolom, vremenom uklanjanja kamenca i profesionalnog čišćenja zuba. Tako ćete manje plaćati a i dalje biti sigurni da su vaši zubi kvalitetno zaštićeni.

3. Treba imati u vidu da ovo nije vid lečenja zuba već usporavanja nastanka kvarova

Kada se karijes već pojavio jedina moguća terapija je popravka zuba i njegovo plombiranje.

4. Ukoliko želite da fluorišete zube a imate i neki kvar u ustima najpametnije je fluorizaciju ostaviti za vreme nakon saniranja svih kvarova.

5. Fluor je element koji, ukoliko se unese u organizam u velikim koncentracijama, može izazvati trovanje. Zato je korišćenje visokokoncentrovanih gelova dozvoljeno samo stručnom i obučenom kadru- stomatolozima.

6. Kako ne bi došlo do trovanja fluoriidima poštujte uputstva koje vam je stomatolog dao pri fluorisanju zuba.

7. Pola sata nakon fluorisanja zuba ne treba piti vodu. Nakon isteka tog perioda dobro je popiti čašu mleka. Ukoliko je, zato što niste pažljivo pratili uputstvo stomatologa ili greškom došlo do gutanja malih količina fluorida- on će se ovako vezati za kalcijum iz mleka i neće moći da se apsorbuje. Takođe, ukoliko osetite mučninu mleko popijte i pre nego što je isteklo pola sata i odmah se javite svom stomatologu.

Povezane teme
Šta fluor može da uradi za moje zube? Šta je zalivanje fisura
Zašto su moji zubi osetljivi? Pranje zuba- izbegnite najčešće greške