Izbeljivanje zuba- koje sve tehnike postoje

Danas postoji mnogo sistema za beljenje zuba, kod kuće ili u ordinaciji, ali kako biste znali koji baš vama najviše odgovara ovde možete pročitati osnovno o svakom od njih, o tome kako funkcioniše, koje su njegove prednosti i mane, šta od kog (ne) možete očekivati...

Paste za beljenje zuba

Sve paste pomažu u uklanjanju površinskih prebojenosti, jer sardže blage abrazive. Neke paste pored toga sadrže i blaga sredstva za poliranje ili hemijske supstance koje pomažu uklanjanje površinskih mrlja. Međutim, sve one imaju dejstvo samo na površinu zuba, i ne sadrže izbeljivač koji može da prodre dublje. Zato one mogu da prosvetle boju zuba vrlo blago.
Ovde možete pročitati da li i koliko su efikasne paste za beljenje zuba

Poliranje zuba

Poliranje zuba je postupak u kome stomatolog mašinskom četkicom i posebnom pastom uklanja naslage i površinske pigmente sa vaših zuba. Rotirajuća četkica ima malu glavu, i stoga, mogućnost da njena vlakna zađu u sve nepristupačne prostore. U pasti se nalaze abrazivi koji doprinose efektu poliranja. I ovaj postupak može dati vrlo blag efekat prosvetljianja.

Danas postoji i posebna tehnika peskiranja zuba, koja dodatno može pojačati efekat izbeljivanja zuba poliranjem. Efekat peskiranja najbolje je vidljiv kod pušača. Naime, zubi pušača (kao i osoba koje intenzivno konzumiraju kafu i crni čaj) često su nehomogeno prebojeni tamnim tačkicama različite gustine, koje je poliranjem teško ili nemoguće ukloniti. Peskiranje u ovakvim slučajevima daje odlične rezultate.

Tračice za beljenje zuba

To su tanane tračice, jedva vidljive kada ih nalepite na zube. Natopljene su gelom na bazi peroksida (vodonik peroksid , tj hidrogen, je najefikasnije sredstvo za beljenje zuba; u nekim preparatima vodonik je zamenjen karbamidom, tj ureom) Ove tračice lako se nalepe na zubni niz (spolja, prema usni) i drže se 2 puta dnevno po 30 minuta, tokom 14 dana (ili po specijalnom uputstvu porizvodjača). Rezultati su vidljivi već nakon par dana, a ostaju tokom nekoliko meseci. Najpoznatiji brend tračica za beljeje je Crest- iskustva, vrste i saveti za korišćenje možete lako naći na internetu.

Izbeljivanje zuba kod kuće, pomoću gela i folije za zube

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu beljenja stomatolog će prvo uzeti otisak vaših zuba i dobićete providnu ’foliju’ ili ’trej’, napravljen baš po vašoj meri. U njega kod kuće sipate gel, a onda trej stavite na zube i držite tako par sati, najčešće noću (vreme nošenja treja zavisi od proizvođača i toga koliko intenzivan proces želite). Gel koji se koristi je na bazi karbamid peroksida, koncentracije 10-17%. Ovo sredstvo prodire kroz gleđ, do dentina gde izaziva promenu boje dentina i, samim time, čitavog zuba.
Pokazalo se da je zadovoljstvo pacijenata beljenjem najveće kod ove tehnike za izbeljivanje zuba: kod kuće a pod stručnim nadzorom stomatologa (94% pacijenata je nakon završenog beljenja izjavilo da je zadovoljno ili jako zadovoljno rezultatima).

Prednosti ove tehnike jesu
• Možete sami birati koji je deo dana za vas najpogodniji za nošenje treja
• Vi sami pratite rezultate, i prekidate postupak kada ste zadovoljni postignutom bojom
• Nakon završenog tretmana trej ostaje kod vas, pa i kasnije možete korigovati boju zuba ukoliko poželite

Izbeljivanje zuba laserom

Jedno vreme izbeljivanje zuba laserom bilo je hit, jer se rezultati postižu neverovatno brzo. Kasnija istraživanja pokazala su da se ovom metodom dosta zagreva (i, na taj način- oštećuje) živac koji se nalazi u zubu. Danas se ova metoda ne preporučuje, ali su u toku istraživanja koja će je unaprediti i učiniti efikasnom bez štetnih efekata.

Izbeljivanje zuba u ordinaciji

Iako postoji i tehnika laserskog beljenja zuba, kada u Srbiji čujete 'lasersko izbeljivanje zuba' najčešće se, zapravo, radi o beljenju zuba u ordinaciji, koncentrovanim 35% rastvorom vodonik-peroksida (hidrogena). Ovako koncentrovan hidrogen bi oštetio desni. Zato ih stomatolog premaže zaštitnim gelom, a zatim na zube nanese gel u kome se nalazi sredstvo za beljenje. Da bi fiksirao zaštitni gel, da bi se aktivirao hidrogen iz gela, i da bi se proces ubrzao, stomatolozi koriste određene lampe (zbog kojih se u narodu odomaćio izraz ’lasersko beljenje zuba’, iako se ne radi o laseru).

Prednosti ove tehnike jesu
• Kompletan tretman obavlja se pod stručnim nadzorom, pa je samim time najbezbedniji
• Čitava procedura traje neuporedivo kraće nego kod ostalih metoda

Povezane teme
Beljenje zuba od A do Š! Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba?
Šta fluor može da uradi za moje zube? Koja hrana prebojava moje zube?