Ispravljanje zuba- fiksna proteza i druga rešenja

Postoji mnogo stvari koje mozemo da uradimo da bi zubi izgedali lepse i pravilnije, ali je ispravljanje protezom definitivno najzdraviji način. Kada su zubi pravilno raspoređeni hrana se manje zaglavljuje između njih pa se ređe razvija upala desni i parodontopatija (to je bolest koja zahvata i desni i kost oko zuba, topi je, pa zub počinje da se klati i vremenom ispada). Pravilan položaj zuba čini ih manje sklonim povređivanju, npr tokom bavljenja sportom. Ali glavni razlog iz koga se naši pacijenti opredeljuju za ispravljanje zuba jeste ipak želja da lepo izgledaju. Kako jedna moja klijentikinja reče ’Kada se malo popravim ja to sakrijem garderobom. Ali zubima nema skrivanja’. I jeste tako.

Šta je fiksna proteza i kako ona radi

Glavni deo fiksne proteze je jedna žica, savijena u obliku lepog niza zuba. Kao perlice na lančiću, duž ove žice se zubi polako pomeraju dok ne dođu u pravilan položaj. Sve ovo praćeno je promenama u kosti, koja se oko svakog zuba lagano preoblikuje, da bismo na kraju imali i lep i zdrav niz zuba.

U kojim godinama se može nosti fiksna proteza za ispravljanje zuba

Ovde praktično nema ograničenja. Najbolja strana fiksne proteze upravo i jeste činjenica da nikada nije kasno da je nosimo! U poslednje vreme ona je postala čak i trendi detalj, pa se sve više ljudi od 40-50 gidina opredeljuje za ispravljanje svojih zuba radije nego za njihovo ’presvlačenje’ navlakama. Mlađim osobama, kojima se vilice i zubi tek razvijaju, sa druge strane- preporučuje se mobilna proteza, jer je nju dosta lakše nositi, lakše održavati, i može se skinuti u bolo koje doba.

Kako čistiti zube tokom nošenja fiksne proteze

Fiksne proteze su sastavljenje od mnogo nekih sitnih delova koje najbolje čiste posebne, međuzubne ili interdentalne četkice. Saznajte sve o tome kako se čisti fiksna proteza.

Šta treba znati pre nego što se opredelite

Fiksna proteza je najzdraviji i najmanje bolan način da dođete do sjajnog osmeha. Ne boli i ne šteti...ali onda mora da postoji neka caka! Postoji. Ovde je, više nego kod bilo kog tretma, potrebno da Vi sami budete jako disciplinovani- i u odlasku na kontrole i u pranju zuba. Mnogi se dvoume pre stavljanja fiksne proteze jer tih godinu dana ipak dugo traje...ali ako pokušate da se setite nekog događaja od pre godinu dana- videćete da taj period zapravo nije toliko velik.

Koliko dugo zubi ostaju pravi

Bez licitiranja- to potpuno zavisi od individualnih karakteristika. Svi faktori koji su, na prvom mestu, i doveli do lošeg položaja zuba- i dalje teže da ih u taj položaj vrate. Međutim, da ne bi sav naš trud bio uzaludan- ortodont će Vam, neposredno nakon skidanja fisksne proteze, predati i ’retiner’. To je providna, tanana plastika koju ćete nadalje nositi noću. Na taj način zubi ostaju pravilni, praktično- zauvek!

Ja ne mogu da nosim fiksnu protezu, šta da radim?

Mnoge nepravilnosti sada je moguće korigovati i bez nošenja fiksne proteze! To podrazumeva izradu serije providnih ’folija’ preko zuba. Ove folije nosite noću i kada god možete tokom dana ( Vi sami određujete vreme, ali jedno je izvesno: što duže nosite foliju tokom dana—brže ćete ispraviti zube!). Kada prva folija obavi svoj posao- zamenjuje je sledeća, i tako se one određenim redosledom smenjuju do postizanja željenog izgleda.

Povezane teme

Ispravljanje zuba bez fiksne proteze! Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Šta treba da znaš ako nosiš fiksnu protezu Kako da perem zube ako nosim fiksnu protezu?