Ispravljanje zuba bez fiksne proteze

Za sve koji bi ispravili zube, ali ne žele ili ne mogu da nose fiksnu protezu- postoji još jedno sjajno rešenje!

U pitanju su providne folije, koje izgledaju ovako:

Koje su prednosti ispravljanja zuba folijama?

Za razliku od fiksne proteze, folije se mogu stavljati i skidati tokom dana. Iako je neophodno da budu na zubima skoro čitavo vreme- one ipak dozvoljavaju da ih u nekom bitnom trenutku skinete. Obzirom da folije ne nosite tokom obroka, smete jesti sve čime se i inače hranite- što sa fiksnom protezom nije slučaj. Treća njihova prednost jeste u tome što se zubi sve vreme mogu normalno prati, za razliku od pranja zuba kod fiksne proteze, gde je poteban dodatni trud. Na kraju, folije u ustima su mnogo manje vidljive nego fiksna proteza. Zbog daleko većeg komfora i bolje estetke ovaj način ispravljanja zuba uveliko je preuzeo primat u severnoj Americi i zemljama zapadne Evrope.

Kako ovo radi?

Kada neko na ovaj način želi da ispravi zube dobije nekoliko sličnih folija za ispravljanje zuba. Svaka od njih nosi se po 2 nedelje, lagano pomerajući zube u željenom smeru, a onda se zamenjuje sledećom. Koliko folija je potrebno da smenite zavisi od početnog stanja Vaših zuba. Vremenski je to od 6 meseci do godinu dana.

Još jedna sjajna stvar je što, još pre početka terapije, na kompjuterskoj simulaciji možete videti kako će Vaši zubi izgledati na kraju!

Kakva je procedura ako želite da ispravite zube bez fiksne proteze?

To zavisi od vrste folije za koju ste se Vi i Vaš stomatolog opredelili. Iako je princip delovanja sličan, ova odluka diktira korake i cenu. Za početak da vidimo koje su varijante.

E-Cligner je švajcarska firma koja zahteva da se otisci i fotografije zajedno sa još nekom dokumentacijom pošalju na analizu u njihovu firmu. Ova analiza košta (cena zavisi od toga da li se radi jedna ili obe vilice) i zahteva vreme: nakon 2 nedelje Vaš lekar dobije predlog terapije i zajedno sa Vama odlučuje da li je to to što ste žežleli ili su potrebne neke korekcije. Kada se svi uaglase oko ishoda terapije u Švajcarskoj se proizvodi set vaših folija i one se šalju za Srbiju.

Sve ovo zahteva vremena i novca, jer švajcarski kvalitet ima svoju cenu☺

Postoji i dobra alternativa za malo manje para. U Srbiji je moguće uraditi isto to, na krekovanom programu, po ugledu na Invisalign. Princip i procedura su slični, ali se svi koraci obavljaju ovde pa je i cena shodno tome nešto niža.

Ko sve ovako može da ispravi zube?

Najpoznatiji proizvođači ove tehnologije (E-Cligner i Invisalign) na svojim sajtovima prikazuju vrlo komplikovane slučajeve ispravljanja zuba koji su uspešno rešeni bez fiksne proteze, samo folijama. I pored toga, mi volimo da damo definitivni sud tek nakon analize vaših usta, snimaka, slika i otisaka zuba. U pojedinim slučajevima jasno je da se bolji rezultat može postići fiksnom protezom, ali kad god je to moguće- prioritet treba dati folijama.

Povezane teme
Kako nadoknaditi nedostajući zub? Kako je otkriveno beljenje zuba?
Šta treba da znaš ako nosiš fiksnu protezu Kako da perem zube ako nosim fiksnu protezu?