Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?

Pre nego što počnete da čitate o pravilnoj upotrebi međuzubne četkice znajte da se ona ne preporučuje svima: nekada su zubi tako gusto zbijeni da je i konac za zube teško provući između njih, pa bi interdentalna četkica mogla da nanese više štete nego koristi. Zato prvo pročitajte kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba.

Kada se preporučuju interdentalne četkice?

Stomatolog će vam savetovati korišćenje interdentalne četkice ako prirodno imate veće razmake između zuba, ukoliko su vam međuzubni prostori prošireni zbog ranijeg oboljenja desni, kada nosite fiksne proteze ili iz nekog drugog razloga. Nekada se može desiti da su samo između nekih zuba prostori pogodni za čišćenje međuzubnim četkicama, dok je za ostale pogodniji > konac za zube ili pak kavidžet. Ne zanemarujte ove specifičnosti različitih zona svojih zuba ukoliko zaista želite pravilno da ih održavate.

Koja je međuzubna četkica najbolja?

Ove četkice se prave u različitim veličinama, ali njihovo obeležavanje zavisi od proizvođača. Generalno, najbolja međuzubna četkica za jedan međuzubni prostor je ona koju bez jakog otpora i bezbolno možete provući. U početku je, međutim, zbog upale i otoka desni ovaj proces svakako neprijatan. Idealno bi bilo konsultovati se sa stomatologom o debljini četkice koja bi vama odgovarala. Ukoliko iz nekog razloga nemate vremena da zakažete stomatološki pregled savetujem vam da se, za početak, opredelite za najtanju četkicu. Dok su desni otečene ovo je najbezbolnije a ipak efikasno rešenje.
Osobe koje imaju krunice i mostove ili kojima fale pojedni zubi, najčešće imaju prostore različitih veličina između zuba, pa mogu kupiti komplet koji sadrži interdentalne četkice u nekoliko osnovnih dimenzija. Set četkica različitih veličina obezbediće optimalno čišćenje svakog pojedinačnog prostora.

Svaki početak je težak

Kada prvi put koristite međuzubnu četkicu možete očekivati blago krvarenje desni . Ali ne brinite, desni ne krvare zato što ste ih pobvredili već zato što se na tom prostoru dugo zadržavala hrana, pa se zbog infekcije razvila upala desni. . Sada, međutim, kada počnete i taj prostor pravilno da čistitite, uklonićete izvor infekcije i kroz par dana pedantnog održavanja higijene usta možete oćekivati da to krvarenje pri pranju prestane.

Kako čistiti?

1. Bilo da koristite samo četkicu ili da koristite četkicu sa držačem važno je da radni deo (to je ona jelkica) uvek bude horizontalan. Lagano ga unesite u međuzubni prostor, tražeći ugao pod kojim možete napredovati bez većeg pritiska.
2. Nežno potiskujte četkicu do kraja. Ukoliko u nekom trenutku osetite otpor ili bol najbolje je stati, vratiti četkicu istim putem i lagano nazad, pa krenuti iz početka
3. Ovo je u svakom međuzubnom prostoru dovoljno uraditi samo jednom. Stavite četkicu pod mlaz mlake vode pa očistite sledeći međuzubni prostor i tako redom.

Ukoliko četkica ne može proći kroz neki međuzubni prostor potrebna vam je manja međuzubna ćetkica ili razmislite o korišćenju konca za zube u toj regiji.
Svakako je bitno zapamtiti da nikada ne treba preterano jako gurati četkicu između zuba, jer ukoliko ona jednostavno nema gde da prođe možete bespotrebno povrediti desni.

Kako se međuzubna četkica čuva?

Posle svakog pranja četkicu treba pažljivo oprati i ostaviti je da se na vazduhu osuši.
Četkicu treba promeniti kada joj se vlakna izdeformišu jer ona tada više ne može kvalitetno očistiti svaki prostor.Povezane teme
Upala I krvarenje desni- sami sprečite! Da li su i vama usta stalno suva?
Pobedite neprijatan zadah! Korišćenje konca za zube

Zašto se koristi vodica za ispiranje usta? Šta fluor može da uradi za moje zube?