Iako je vađenje zuba prošlo, treba biti obazriv

Nakon vađenja zuba stomatolog će vas poslati kući i dati vam uputstva šta tog dana smete, šta treba a šta ne bi trebalo da radite. Nudimo vam još nekoliko saveta kako biste smanjili neprijatnost i komplikacije nakon vađenja zuba

1. Dok su desni još utrnlule izbegavajte jelo

Obraz, usna i desni su par sati nakon primanja anestezije utrnule, pa ih nekada gricnemo ili povredimo tokom jela. Toga nismo svesni, jer ne osetimo bol u tom trenutku, a kada dejstvo anestetika prođe ne znamo šta se desilo. Ukoliko vam se tako nešto dogodi ne sekirajte se: sluzokoža u ustima brzo zarasta. Pametno je i zapamtiti za ubuduće da je dobro izbegavati jelo dok dejstvo anestezije traje.

2. Kada anestezija prestane da deluje možete osetiti bol

Neka vas to ne plaši- čak i kada se ogrebemo ranica ne prestaje da bolucka istog trenutka, već nas narednih par dana često podseti da je tu. Nešto slično ćete osetiti i nakon vađenja zuba, ali neka vas to ne brine- ovo je sasvim uobičajena pojava.

3. Birajte lek protiv bolova koji ne počinje na A

To može biti bilo koji lek protiv bolova koji vama inače odgovara. Ipak, morate imati na umu da ne smete piti lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer ona, umesto da smiri- pojačava krvarenje. Kako ne biste pamtili ovo robusno ime reći ću vam isto što sam smislila kao savet za svoje pacijente- nemojte protiv bolova piti ništa što počinje na A- dakle, nikako Andol ni Aspirin. Iako se time ogrešim o neke lekove koji počinju na A a ne sadrže ovu supstancu- bezbednost je ipak na prvom mestu. Pa, bolje sprečiti nego lečiti.

4. Da li je i kada hladna obloga potrebna?

Hladna obloga služi da smanji krvarenje i oticanje. Možete je napraviti sami: uvijte led (ili kesicu nečega smrznutig) u peškirić ili krpu, pa time pritisnite obraz preko mesta gde je vađen zub. NIKADA NA TO MESTO DIREKTNO NE STAVLJAJTE LED ILI NEŠTO SMRZNUTO. Ovako napravljenu oblogu držite 10-15 minuta, pa isto toliko odmarajte. Ceo postupak možete ponoviti više puta, ali samo u prva 24 sata-nakon toga on više ne može da pomogne.

5. Pažljivo birajte šta jedete

Tog dana najbolje je opredeliti se za mekanu hranu. Dalje- izbegavajte vruće namirnice. Najbolja vest za sve koji su vadili zub je da se sladoled čak preporučuje, ali samo onaj koji ne sadrži parčiće lešnika, badema i slično. Svu zabranjenu hranu narednih dana ćete postepeno dodavati ishrani.

6. Higijena usta je i dalje obavezna

Uobičajenim pokretima i sredstvima koja inače koristite nastavite da perete zube i jezik. Međutim, preskočite mesto izvađenog zuba kako ga ne biste dodatno povređivali. Takođe se ne savetuje ispranje usta, jer biste time mogli da naštetite pravilnom zarastanju rane. Stomatolog će vam reći ukoliko je potrebno dodatno ispiranje, kao i koja je vodica za ispiranje usta najbolja za vas. Vodite računa, međutim, da prvih dana ne mućkate intenzivno već usta samo isperete sredstvom.

7. U prva 24 sata izbegavajte svaku intenzivnu fizičku aktivnost

Umesto toga se potrudite da se odmorite. Pokušajte da spavate na uzdignutom uzglavlju i na strani suprotnoj od one gde je vađen zub.

Povezane teme
Čemu služi zubni most? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne?