Šta fluor može da uradi za moje zube?

Fluor je mineral koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama i vodi. On se tokom razvoja zuba ugrađuje i u njihovu gleđ, čineći je otpornijom na kvarove. Kada zub nikne, svakoga dana minerali (kao što je fluor, ali i kalcijum i drugi) spiraju se sa gleđi naših zuba i ponovo ugrađuju u nju, u toku procesa koji se zovu demineralizacija i remineralizacija.Ova dva procesa treba da budu u nekoj ravnoteži: ukoliko se, međutim, desi da se minerali brže spiraju sa zuba (demineralizacija je najiintenzivnija pod dejstvom kisele hrane i proizvoda bakterija) nego što se ugrađuju- lakše se stvara karijes.

Fluoridi sprečavaju karijes zuba tako što gleđ čine otpornijom na dejstvo kiselina. Oni i ubrzavaju taloženje zdravih minerala na gleđ, dodatno usporavajući pojavu kvarova. Istraživanja, čak, pokazuju da u nekim slučajevima fluoridi mogu da zaustave već započelo oštećenje zuba. Kod dece mlađe od 6 godina fluoridi se ugrađuju u gleđ stalnih zuba, čineći ove zube otpornijim na dejstvo bakterijskih kiselina i kiselina iz hrane.

Gde se sve fluor nalazi?

Fluorida, u različitim koncentracijama, ima u hrani i u vodi. Međutim, iako u Srbiji zakon propisuje kontrolisano fluorisanje vode za piće- vodovodi to ne poštuju pa se moramo osloniti na druge izvore ovog elementa. Postoje napitci, tablete i slični suplementi koji bi trebalo da obezbede adekvatan unos fluora, ali da ne bi došlo do trovanja fluoridima njihovo korišćenje se preporučuje samo uz stručni savet i nadzor.

Kako se još može koristiti povoljno dejstvo fluora?

Od kada zub nikne pa do kraja njegovog boravka u ustima površina gleđi je podložna promenama. Ukoliko se na zub nanosi fluor, on će usporavati demineralizaciju i stimulisati remineralizaciju u kojoj se čak stvara jako otporan površni sloj gleđi! Većina pasti za zube, stoga, sadrži fluor. U stomatološkoj ordinaciji moguće je i dodatno zaštititi zube visokokoncentrovanim fluoridima, čak 10 puta snažnijim od onih koji se nalaze u pasti za zube! Ovo je bezbolna i kratkotrajna procedura, i preporučljivo je raditi je na 6 meseci do godinu dana.

Povezane teme
Kako da ojačate površinu svojih zuba Šta je zalivanje fisura
Zašto su moji zubi osetljivi? Pranje zuba- izbegnite najčešće greške
Koliko vlakana ima jedna četkica za zube?

Najzanimljivije i najtačnije odgovore možete pronaći na našoj fejsbuk strani!